Moguće curenje radioaktivnosti u kineskoj nuklearci

Autor: N.D. Objavljeno: 14.06.2021. 🕜 08:37 Lokacija: Peking (Kina)

SAD i Francuska su se uzvrtili oko problema u kineskoj nuklearci

Američka vlada posljednjih tjedan dana istražuje curenje u kineskoj nuklearnoj elektrani nakon što je francuska tvrtka, koja je djelomični vlasnik, upozorila na prijetnju, javlja CNN. Upozorenje uključuje i optužbu da je kineska uprava zadužena za sigurnost podizala prihvatljive granice za otkrivanje radijacije kako bi izbjegla zatvaranje nuklearne elektrane u Taishanu, u provinciji Guangdong. 

Na situaciju je upozorila francuska tvrtka Framatome, a unatoč alarmantnoj obavijesti, Bidenova administracije vjeruje kako situacija još nije krizna. no činjenica je da je francuska tvrtka tražila podršku američke administracije, dok Kina još ne priznaje problem. O situaciji su Kinezi razgovarali s francuskom vladom i stručnjacima iz američkog ministarstva energetike. 

Sjedinjene Američke Države također su bile u kontaktu s kineskom vladom, ali ishod tog razgovora nije poznat. "Prema dostupnim podacima, postrojenje radi u okviru sigurnosnih parametara. Naš tim surađuje s relevantnim stručnjacima kako bi procijenio situaciju i predložio rješenja za rješavanje bilo kojeg potencijalnog problema", kažu iz Framatomea

Američka vlada nije razjasnila što se navodi u procjeni, ali dodaje da je tvrtka Framatome kontaktirala SAD kako bi dobila mogućnost korištenja američke tehničke podrške ne bi li riješila problem u kineskoj nuklearnoj elektrani.

TAGOVI