GE se navodno povukao iz projekta TE Tuzla 7

Autor: N.D. Objavljeno: 15.06.2021. 🕜 15:30 Lokacija: Tuzla (BiH)

Postoji rezervni plan - retrofit postojećih TE na ugljen

Neimenovani izvori iz Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za Dnevni avaz izjavili su da se izgradnja bloka 7 u termoelektrani Tuzla vjerojatno neće nastaviti nakon što je General Electric odlučio da ne isporučuje opremu. U studenom su vlade u regiji prihvatile obvezu uvođenja naplate za emisiju ugljika kako bi dobile pristup sredstvima iz Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan. Inače, suočit će se s budućim prekograničnim mehanizmom prilagodbe ugljika (CBAM), zapravo carinjenjem sirovina i električne energije koje te zemlje izvoze u Europsku uniju, piše Balkan green energy news. 

Dnevni Avaz je citirao anonimne dužnosnike iz Federacije Bosne i Hercegovine koji su rekli da je projekt ugradnje još jedne jedinice na ugljen u tuzlanskoj termoelektrani zašao u pat poziciju. General Electric, koji je trebao isporučiti turbinu od 450 MW i generator, navodno se povukao iz pothvata. Službene potvrde nema. 2014. godine Gezhouba Group i Guangdong Electric Power Design Institute iz Kine potpisali su ugovor s BiH za blok Tuzla 7, čija je vrijednost milijardu dolara. Radovi su uglavnom u tijeku. 

Izmjena ugovora?

Državni proizvođač električne energije Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) obavijestio je vladu FBiH da su kineski partneri zatražili da razmotre izmjenu ugovora za projekt TE Tuzla 7, navodi se u članku, napominjući da će pregovori morati biti vođeni na nekoliko razina vlasti. Čini se da je GE obustavio suradnju pod pritiskom EU, jer administracija u Bruxellesu ne gleda blagonaklono ni na jedan novi projekt na ugljen. Upućeni su otkrili da je vlada odbila promijeniti bilo što iz sporazuma. 

Neimenovani dužnosnici dodali su da entitetska vlada već ima rezervni plan - rekonstrukciju nekih od postojećih kapaciteta u Tuzli i Kaknju, gdje Elektroprivreda BiH ima još jednu elektranu na ugljen. U Republici Srpskoj postoje još tri takva postrojenja. Revitalizacija će biti završena za tri godine, a štoviše, sredstva su već osigurana, dok će svi ostali blokovi u FBiH biti zatvoreni 2023. godine, rekao je jedan od poznavatelja situacije.

TAGOVI