William Polen: Tko ima plin i obnovljivu energiju postat će izvoznik energije

Autor: N.D. Objavljeno: 19.04.2021. 🕜 08:58 Lokacija: Zagreb

Jugoistočna Europa je presiromašna za poticanje zrelih zelenih tehnologija

William Polen, stariji direktor US Energy Association, jedan od najmoćnijih ljudi u američkoj energetici i član Međunarodnog savjetodavnog odbora MBA studija "Ekonomija energetskog sektora", riječkog Ekonomskog fakulteta, u petak je održao pozdravno predavanje sada već 10. generaciji postdiplomaca. Tema je bila američka energetska politika u kontekstu dekarbonizacije, u okviru koje je govorio o aktualnim promjenama u američkoj energetskoj politici, a osvrnuo se i na stanje u regiji jugoistočne Europe i ulozi SAD-a. 

Polen je naglasio da su zemlje JU Europe u proteklih 20 godina napravila nevjerojatne zaokrete u strukturi svoga energetskog sektora prema tržišnoj ekonomiji, a primjetljiv je i veliki zaokret prema dekarbonizaciji, odnosno većem okretanju na budućnost u obnovljivim izvorima. Američke projekcije za regiju JI Europe predviđaju rast proizvodnje zelene energije sa 16% 2020. na čak 34% do 2030. Polen drži da će one zemlje koje i dalje budu imale puno lignita u svom proizvodnom miksu postati uvoznice energije do kraja desetljeća, dok će oni s tranzicijom na prirodni plin više izvoziti, čega donositelji odluka nisu uvijek svjesni.

Cijene energije

Prema američkim projekcijama do 2030. godine cijena zelene električne energije u ovom dijelu svijeta bit će dva eura po MWh (ili 4%) manja, dok će cijena proizvodnje iz ugljena, zbog cijene ekoloških opterećenja rasti za čak 26%, za 18 eura/MWh. O tome trebaju voditi računa neki donosioci politika koji i dalje forsiraju gradnju novih kapaciteta na ugljen. Američka je udruga preko razvojnih programa identificirala 22 uska grla za prijenos električne energije na ovim prostorima, što ukazuje da je elektroenergetska mreža uglavnom vrlo dobro kapacitirana za prijenos, što je optimum. Kad je riječ o Hrvatskoj, nužna je izgradnja 400 kV dalekovoda u Lici i 220 kV veze sa Slovenijom. 

Poticaji su preskupi

Polen je opširno govorio o sustavu poticaja za obnovljivce u SAD-u, za koje kaže da kao zrele tehnologije sasvim dobro mogu egzistirati na tržištu i bez subvencije, no one se i dalje svake dvije godine iznova produžuju, radi pritisaka banaka i velikih apetita investitora. Na pitanje o potrebi poticanja zelene proizvodnje u JI Europi Polen je odvratio da smatra da su ovdašnje zemlje presiromašne za poticanje obnovljivaca na račun poreznih obveznika iz proračuna i troška energije. "Vjetroelektrane i fotonapon su u principu stigli do razine da ne trebaju poticaje, ali oni će se održati da tranzicija bude brža", rekao je Polen. 

TAGOVI