Split će dobiti novu trafostanicu

Autor: B.L. Objavljeno: 20.04.2021. 🕜 10:17 Lokacija: Zagreb

To je samo dio ulaganja u dalmatinsku elektrodistribuciju od čak 1,03 mlrd. kuna

U Splitu je položen kamen-temeljac za novu transformatorsku stanicu 110/20(10) kV Terminal. Riječ je o projektu u vrijednosti 60 mil. kuna koji će biti ključan za povećanje sigurnosti opskrbe električnom energijom istočnog dijela Splita, ali i za napajanje dijela objekata buduće brze ceste Split - Omiš. No, to je samo dio ulaganja HEP-a u elektrodistribucijski sustav na području Dalmacije u razdoblju 2018. - 2021. godine, čiji će ukupni iznos dosegnuti 1,03 mlrd. kuna.

Primjerice, na distribucijskim područjima Elektre Zadar, Elektre Šibenik i Elektrodalmacije Split do sada je uloženo gotovo 800 mil. kuna, a do kraja ove godine uložit će se još 230 mil. kuna. Uz to, na razini cijele Hrvatske ove će godine u razvoj elektrodistribucijske mreže biti uloženo 1,247 mlrd. kuna, a do kraja 2023. čak 3,8 mlrd. kuna.

Istodobno HEP ostvaruje velika ulaganja na području Splita. Tako je u prošle tri godine u razvoj elektrodistribucijske mreže uloženo 173 mil. kuna, a osim gradnje TS Terminal, u tijeku i gradnja TS Sućidar i rekonstrukcija TS Split 3, dok je prije dvije godine završena rekonstrukcija TS Meterize. Ulagano je i na cijelom području koje pokriva Elektrodalmacija i ta su ulaganja u razdoblju 2018. - 2020. godine iznosila 411 mil. kuna. To uključuje projekte kao što su podmorski kabeli u vrijednosti 16 mil. kuna (npr. od Podgore do Hvara). Također se nastavlja i gradnja sunčanih elektrana i nakon SE Vis, u planu je gradnja SE Bogomolje na Hvaru snage 8 MW koja se priprema u suradnji s Općinom Sućuraj, najavio je HEP.


TAGOVI