Europa objavila zelenu taksonomiju za financiranje

Autor: N.D. Objavljeno: 23.04.2021. 🕜 13:16 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Plin i nuklearna energija mogli bi lako otpasti s liste poželjnih ulaganja u cijelom EU bloku

Europska komisija predstavila je u srijedu prvu seriju provedbenih pravila prema održivoj, zelenoj financijskoj taksonomiji, navodeći detaljne tehničke kriterije koje tvrtke moraju poštivati ​​kako bi osvojile tzv. etiketu zelenih ulaganja u EU-u. Pravilnik o taksonomiji uvodi sustav označavanja ulaganja koji bi stotine milijardi sredstava mogao preusmjeriti u industrije i tvrtke koje za sve ili dio svojih aktivnosti dobiju oznaku „održivosti“. Obuhvaća 13 sektora, uključujući obnovljive izvore energije, promet, šumarstvo, proizvodnju, zgrade, osiguranje, pa čak i umjetnost, koji zajedno čine gotovo 80% emisija stakleničkih plinova u EU, rekla je Europska komisija. 

Odluka o plinu i nuklearnoj energiji, dva najspornija aspekta taksonomije, odgođena je i bit će obrađena odvojeno. U pogledu energije taksonomija definira dva ključna praga. Prema do sadašnjim saznanjima, tu je niski prag od 100gCO2 / kWh ispod kojeg se tehnologije za proizvodnju energije općenito smatraju "održivima". To isključuje ugljen i plin od oznake zelenih ulaganja pa čak i ako su opremljeni tehnologijom hvatanja i oduzimanja ugljika (CCS). Viši prag, postavljen na 270g/CO2 / kWh, određuje energetske tehnologije za koje se smatra da nanose "značajnu štetu" okolišu. Da bi se ispunili ambiciozni klimatski ciljevi Unije potrebno je čak 350 milijardi eura dodatnih ulaganja u narednom desetljeću, a glavnina ulaganja, javnih i privatnih, vodit će se taksonomijom. 

Nakon žestokih kontroverzi, plin i nuklearna energija izostavljeni su iz predstavljenih prijedloga. Naftni div BP lobira trenutno u EU da oslabi ono što se kvalificira kao održivi izvor energije, što bi moglo učiniti "izazovnijim" za blok da ispuni svoj cilj nula nula emisija, objavio je AFP. Taksonomija opisuje koje su gospodarske aktivnosti u skladu s Pariškim sporazumom a cilj je ograničiti globalno zagrijavanje na 1,5 ° C. 

Održivo šumarstvo - da, nuklearna energija možda...

Šumarstvo i bioenergija ipak su uključeni, a tamošnja pravila ažurirat će se u skladu s predstojećom šumarskom strategijom EU-a i revidiranom Direktivom o obnovljivoj energiji, koja će biti podnesena u lipnju. Bioenergija se prema trenutnim pravilima EU smatra ugljično neutralnom, no ekolozi se snažno bune da potiče sagorijevanje sve većih količina drva za proizvodnju električne energije što smatraju "greenwashingom". 

Nakon žestokih kontroverzi, plin i nuklearna energija izostavljeni su iz prijedloga. Zemlje članice EU i zastupnici u Europskom parlamentu zaprijetili su vetom na raniji nacrt jer EU administracija plin ne smatra prijelaznim gorivom. Odluka o njihovom uključivanju mogla bi biti predstavljena u lipnju, zajedno s drugom skupinom provedbenih pravila koja se bave "tranzicijskim" aktivnostima. "Također ćemo razmotriti zasebni zakonodavni prijedlog - zasebnu uredbu - kako bismo vidjeli kako osigurati ulogu plina u udaljavanju od ugljena", dodao je Vladis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije zadužen za gospodarstvo. 


Za nuklearnu energiju, stručnjaci EU trenutno preispituju sigurnost rukovanja nuklearnim otpadom i, dok se ne procjeni, atomska energija mogla bi biti uključena u prijedlog iz lipnja, rekao je Dombrovskis. Plinska industrija pozdravila je odluku EU da donese zasebno zakonodavstvo o plinu, rekavši da taj potez predstavlja "priliku da se ide dalje u borbi protiv klimatskih promjena". U međuvremenu, pravila koja pokrivaju ulaganja u vodik i biometan pomoći će EU-u da krene prema svojim klimatskim ciljevima, zaključio je Eurogas, trgovinsko udruženje.

TAGOVI