Rekordna godina za ulaganja u pučinske vjetroelektrane

Autor: B.L. Objavljeno: 03.03.2021. 🕜 09:47 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Ukupna snaga projekata financiranih u 2020. dosegnula je 8,37 GW

Prošla je godina bila rekordna kada je riječ o ulaganjima u projekte pučinskih ('offshore') vjetroelektrana. Prema podacima iz baze Globalnih obnovljivih infrastrukturnih projekata (GRIP) koju je izradila konzultantska tvrtka RCG, ukupna snaga takvih projekata koji su financirani u 2020. godini dosegnula je 8,37 GW. Pri tome se radi o projektima na području Europe, obje Amerike, Azije (bez Kine) i Oceanije. Dosadašnji rekord, kada je riječ o snazi projekata pučinskih vjetroelektrana financiranih u jednoj godini bio je 2018., kada je ta snaga iznosila 6,438 GW. Isto tako, u 2020. godini ostvarena su i rekordna ulaganja u takve projekte i ukupno je uloženo 30 mlrd. dolara, dok je posljednji rekord također bio 2018., kada je uloženo 22 mlrd. dolara. 

Takvi odlični rezultati u financiranju vjetroenergetskih projekata na moru ostvareni su unatoč pandemiji koronavirusa. U neke od najzanimljivijih projekata pučinskih elektrana koji su dosegnuli fazu gradnje u 2020. godini, odnosno za koje je osigurano financiranje, ubrajaju se oni u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Tajvanu, Francuskoj i Njemačkoj. Zanimljivi su i projekti Seagreen (VE Seagreen Alpha i VE Seagreen Bravo), čija bi ukupna snaga trebala iznositi čak 1,14 GW. Pri tome se radi o prvim velikim pučinskim vjetroenergetskim projektima u Europi koji će biti financirani bez ikakvih potpora. U međuvremenu, francuski energetski div Total preuzeo je 51% udjela u projektu. 

Potkraj 2020. i početkom 2021. godine stvoren je pravni okvir kako bi se ubrzala gradnja pučinskih vjetroelektrana u Grčkoj, Švedskoj, Brazilu, Rumunjskoj i Bugarskoj, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.


TAGOVI