Hrvatske šume dobile energetski neovisan edukacijski centar

Autor: B.L. Objavljeno: 04.03.2021. 🕜 09:14 Lokacija: Zagreb

Bivša lugarnica u Osijeku postala je na svaki način neovisna

U osječkom prigradskom naselju Podravlje završeni su građevinski radovi na Edukacijsko-posjetiteljskom centru 'Podravlje' u sklopu projekta 'Naturavita'. Naime, početkom veljače je, nakon višemjesečnih radova, projektni tim 'Naturavite' od tvrtke iz Čepina preuzeo obnovljeni objekt bivše lugarnice. Zbog udaljenosti od naselja objekt je projektiran tako da bude energetski neovisan. Zbog toga je opremljen sunčanom elektranom (fotonaponskim sustavom) snage 10 kW za proizvodnju električne energije i solarnim toplinskim sustavom za proizvodnju toplinske energije za pripremu potrošne tople vode, dok je kao izvor topline sustava grijanja odabran kotao na pelete. Osim što je energetski neovisan, objekt ima i vlastitu opskrbu vodom. S obzirom na to da je udaljen oko 1,5 km od zadnjih kuća, nema priključak na vodoopskrbnu mrežu, već bušeni bunar, pri čemu se obradom te vode u strojarnici dobiva voda za piće i sanitarne potrebe. Uz to, u objektu je postavljena rasvjeta sa svjetlećim diodama (LED). No, to nije sve jer se i otpadne vode prerađuju se u biološkom pročistaču.

Ukupna površina objekta, raspoređena na prizemlje i tri poluetaže, iznosi 258 m2. U prizemlju je smještena strojarnica i sanitarne prostorije, dok je na prvoj poluetaži glavni ulaz i velika predavaona. Na drugoj poluetaži su dvije manje predavaonice, a u potkrovlju se nalazi ured, manja kuhinja, još jedna sanitarna prostorija i skladišni prostor. U okviru uređenja okoliša Centra, u edukacijske svrhe je posađeno 12 stabala autohtonih  vrsta drveća, od kojih po dvije sadnice hortikulturnih formi graba, hrasta i crne topole i po jedna sadnica malolisne i velelisne lipe i po dvije graba i breze.  

Završetkom svih tih radova završena je prva faza obnove i uspostava Centra. U drugoj fazi predstoji oplemenjivanje unutrašnjosti unutarnjim uređenjem, nabava namještaja te audiovizualne opreme i mrežne opreme za distribuciju WiFi signala. Tako je nekada devastiran i zapušten objekt lugarnice zasjao novim sjajem, izvijestile su Hrvatske šume.


TAGOVI