INA i Grad Zagreb u projektu uvođenja vodika u javni prijevoz

Autor: N.D. Objavljeno: 04.03.2021. 🕜 13:32 Lokacija: Zagreb

Grad želi 20% vozila u javnom prijevozu prebaciti na vodik

INA i Grad Zagreb potpisom Sporazuma o zajedničkoj suradnji formalizirali su partnerski odnos koji traje od 2018. godine na projektu uvođenja vodika kao ekološki prihvatljivog goriva za čista i energetski učinkovita vozila u prometnom sektoru na području Grada Zagreba te poticanju razvoja tržišta vodika u Hrvatskoj. INA već sada proizvodi tzv. „sivi vodik“ u Rafineriji nafte Rijeka iz prirodnog plina, a kompanija razvija i projekt proizvodnje „zelenog vodika“ kao i mogućnost prevođenja „sivog“ vodika u „plavi“ tehnologijom sakupljanja i utiskivanja CO₂ ( CCS, tzv. Carbon Capture and Storage). Cilj Grada Zagreba je prebaciti 20 % vozila u javnom gradskom prijevozu na vodik do 2025. godine. Jedan kg vodika ima puta veću energetsku vrijednost od iste količine naftnih goriva. Spremnik od 5 kg vodika vozilu daje autonomiju od 500 do 600 km što je prosječna autonomija današnjih vozila na klasični benzin ili dizel. 

Uz potporu Ine, Grad Zagreb je lani uspješno prijavio projekt „Vodik“ na otvoreni poziv Zajedničkog poduzeća Gorive ćelije i vodik (FCH JU - Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking), udruženja koje ima potporu Europske Komisije na uvođenju vodikovih tehnologija u europska gospodarstva. Time je osigurana tehnička pomoć konzultantskih tvrtki Element Energy i Tresors u daljnjem razvoju projekta što u potpunosti financira FCH JU-a. Napravit će se detaljna analiza postojećeg stanja te sveobuhvatna priprema za uvođenje autobusa na vodik u javni gradski prijevoz što podrazumijeva razradu poslovnog modela te potrebne infrastrukture poput dobave, punionica i spremišta za vodik. 

 Partner na projektu je i Zagrebački električni tramvaj (ZET) na čijem autobusnom terminalu u Zagrebu je i potpisan Sporazum koji za cilj ima uređenje međusobnih odnosa tijekom razdoblja provedbe projekta. Projektom će se definirati potrebne investicije za uvođenje vodika u javni gradski prijevoz, a njihovo pokretanje očekuje se narednom razdoblju nakon čega bi se Grad Zagreb trebao pridružiti rijetkim gradovima u Europi poput Aberdeena, Kölna ili Wiesbadena koje su već uveli vodik kao pogonsko gorivo u javnom prijevozu. 

TAGOVI