Dodatna sredstva za korištenje obnovljivih izvora

Autor: B.O. Objavljeno: 04.03.2021. 🕜 14:02 Lokacija: Zagreb

Velik broj kvalitetnih projekata otvorio vrata za dodatnih 85 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede je zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata na natječaje za dvije mjere (4 i 6) Programa ruralnog razvoja donijelo odluku o povećanju sredstava za provedbu operacija 4.1.3. Korištenje obnovljivih izvora energije za 85 milijuna kuna, 6.2.1. Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima za 50 milijuna kuna i 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima za 50 milijuna kuna. 

Tako je vrijednost raspoloživih sredstava ukupno uvećana za 185 milijuna kuna kroz tri navedene operacije Programa ruralnog razvoja.

 

Klimatske djelatnosti 

Korisnici operacije 4.1.3., izvijestilo je, među ostalim, Ministarstvo poljoprivrede, sredstva potpore moći će uložiti u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, Sunce) za vlastite potrebe, objekte za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objekte za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, strojeve za prijevoz i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama te projektnu dokumentaciju. 

Intenzitet potpore od 50 posto može se uvećati za dodatnih 20 posto ako ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ako se ulaganje provodi u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ako je investicija povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima ili ekološkom poljoprivredom

Inače, iz operacije 4.1.3. do sada je ugovoreno gotovo 97 milijuna kuna za 122 korisnika.

TAGOVI