Poljoprivrednici traže poništenje natječaj za obnovljivce

Autor: N.D. Objavljeno: 11.08.2020. 🕜 11:16 Lokacija: Zagreb

HROTE-ov natječaj neće dovesti do razvoja domaćih ruralnih krajeva, upozorava Komora

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) zatražila je prošli petak poništenje pozivnog natječaja za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora koji je raspisao Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), upozorivši na nejasne kriterije vrednovanja za poljoprivredu. Komora tvrdi da se natječajem raspisanim u srpnju pogoduje stranim uvoznim lobijima koji uvoze sumnjivi otpad i prerađuju ga u električnu energiju. Stoga od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HROTE-a traže da među kriterijima za odabir bude i to da između 40 do 70 posto biomase bude osigurano iz vlastite proizvodnje, uz dokaze o tome. 

Prednosti

Traže i prednost za dobivanje kvota iz sunčanih elektrana za proizvođače koji imaju postojeće objekte u vlasništvu te oni koji mogu dokazati veći udio snage iz vlastite poljoprivredne proizvodnje. Time bi se dao pozitivan pomak konkurentnosti domaće proizvodnje, smanjio uvoz, smanjio rizik kroz diversifikaciju prihoda, postigla bolja cijena, privukao veći broj mladih ljudi i otvorila nova radna mjesta na selu, kao i postizanje ciljeva koji su propisani nacionalnim i europskim propisima. 

S obzirom da novi prijedlog nacionalne Strategije poljoprivrede ima za cilj povećati udio proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za 15 posto te proizvodnju u stočarskom sektoru do 35 posto, iz HPK su mišljenja kako se tim natječajem šalje kriva poruka, ne koristi prilika za razvoj ruralnih područja i stvaranje novih radnih mjesta te blokira poljoprivrednike u korištenju mjera ublažavanja i prilagodbi klimatskim promjenama.

TAGOVI