Hrvatska prešla 1 GW iz poticanih obnovljivih izvora

Autor: B.L. Objavljeno: 20.08.2020. 🕜 13:29 Lokacija: Zagreb

Snaga poticanih postrojenja na obnovljive izvore dosegnula je 1,023 GW

Hrvatska je premašila snagu poticanih postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora od 1 GW. Naime, prema nedavno objavljenim podacima Hrvatskog operatora tržišta energije, poticaje u obliku 'feed-in' tarife za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora prima 1354 postrojenja, odnosno povlaštenih proizvođača, a ukupna snaga tih postrojenja na dan 13.8.2020. godine iznosila je 1,023 GW.


Po snazi vode vjetroelektrane, a po broju sunčane elektrane

Naravno, najveći dio tog iznosa, čak 717,8 MW otpada na vjetroelektrane, a takvih je postrojenja koja su ujedno i povlašteni proizvođači (već ih je nekoliko izašlo iz sustava poticaja, a neki koji se grade niti neće primati takve poticaje) sada je 26. 

S druge strane, po broju ima najviše sunčanih elektrana i takvih je postrojenja koja su povlašteni proizvođači ukupno 1229. Ipak, njihova ukupna snaga tek je 53,42 MW, što je čak 10 puta manje nego u susjednoj Sloveniji!

Malih hidroelektrana koje su povlašteni proizvođači ima 14, a njihova ukupna instalirana snaga iznosi 5,9 MW. Mnogo je pak više elektrana na biomasu, 37, s ukupnom snagom 76,21 MW, dok elektrana na bioplin s pravom na 'feed-in' tarife ima 40, a njihova je ukupna snaga dosegnula 44,72 MW.

Tu je i jedna elektrana na deponijski i plin iz pročišćavanja otpadnih voda - ona u sklopu zagrebačkog pročistača otpadnih voda sa snagom 2,5 MW. Uz to, 'feed-in' tarife prima i šest kogeneracijskih postrojenja ukupne snage 113,29 MW i jedna geotermalna elektrana, GTE Velika 1 kod Bjelovara, sa snagom 10 MW.


Stvarni broj postrojenja i snaga još su veći

No, stvarni broj postrojenja na obnovljive izvore i njihova ukupna snaga su još veći. Naime, podaci HROTE-a odnose se samo na postrojenja koja su povlašteni proizvođači, tj. koja imaju pravo na poticaje u obliku 'feed-in' tarifa. No, postoje i postrojenja koja su već izašla iz takvog sustava poticaja, a i ona koja u njega nikada nisu ušla niti neće ući. Uostalom, nedavno je i donesen podzakonski propis kojim se za poticanje svih novih postrojenja na obnovljive izvore uvodi premijski sustav kojim će se, doduše, ponajviše poticati velika postrojenja. 

No, još je 16 postrojenja koja bi uskoro trebala biti dovršena i koja će, s obzirom na to da su ugovor s HROTE-om sklopila mnogo ranije pa još imaju pravo na 'feed-in' tarife, jednom postati povlašteni proizvođači. Ukupna snaga tih postrojenja, među kojima više nema nijedne nove vjetroelektrane ni sunčane elektrane, već se isključivo radi o malim hidroelektranama i elektranama na bioplin i biomasu, iznosi 34,61 MW.      

TAGOVI