Crna strana Sunčeve energije

Autor: B.L. Objavljeno: 31.07.2020. 🕜 10:12 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

'Žuto' se u Afganistanu proizvodi uz pomoć Sunca

U poljoprivredi u Afganistanu se sve više koristi Sunčeva energija. To bi, naravno, bila dobra vijest kada se ne bi radilo o primjeni Sunčeve energije za pogon solarnih crpki za navodnjavanje polja opijumskog maka od kojeg se proizvodi heroin! Na taj su način afganistanski 'poljoprivrednici' značajno snizili troškove proizvodnje droge jer su se do sada za pogon crpki za navodnjavanje koristili dizelski generatori. Istodobno, zbog nižih troškova proizvodnje omogućena su daljnja ulaganja u navodnjavanje pa je sada polja pod makovima mnogo više nego ranije. 

Sama primjena solarnih crpki za navodnjavanje i njihova konstrukcija je vrlo jednostavna. Naime, najprije je potrebno izbušiti bunar dubine svega 100 m, u njega postaviti uronjenu crpku i iznad bunara postaviti stup sa samo nekoliko fotonaponskih modula. 

Britanski istraživači su samo u Helmandskoj dolini izbrojili 67 000 takvih solarnih crpki za navodnjavanje polja makova, a radi se o (plodnoj) dolini iz koje potječe čak 2/3 svjetskog opijuma. Uostalom, površina takvih polja se sa 157 000 ha u 2012. godini do danas povećala na 344 000 ha i dalje raste. To ujedno znači da će najpoznatijeg afganistanskog 'izvoznog proizvoda' biti još više, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI