Francusko-portugalski savez za vjetroenergiju

Autor: B.L. Objavljeno: 28.07.2020. 🕜 09:20 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Engie i EDP Renovaveis osnivaju zajedničku vjetroenergetsku tvrtku

Francuski energetski div Engie i tvrtka EDP Renováveis, podružnica portugalske elektroenergetske skupine EDP zadužena za obnovljive izvore, najavili su osnivanje zajedničke tvrtke za razvoj projekata pučinskih ('offshore') vjetroelektrana. Nova tvrtka trebala bi se zvati Ocean Winds (OW), a ideja za njezino osnivanje pojavila se još 2019. godine. Tvrtka će služiti kao tzv. posebni investicijski subjekt na globalnom vjetroenergetskom tržištu. 

Ukupna snaga vjetroenergetskih projekata koje razvijaju dvije tvrtke iznosi čak 5,5 GW, od čega 1,5 GW otpada na projekte koji se trenutačno ostvaruju, dok su projekti snage 4 GW još u fazi razvoja. No, ta bi snaga do 2025. godine trebala dosegnuti 7 GW, kada je riječ o projektima u ostvarivanju ili o postrojenjima u pogonu, odnosno 10 GW u raznim fazama razvoja. Područja na kojima će OW stoga djelovati bit će Europa, SAD i pojedini dijelovi Azije.

Tim novim procesom spajanja i preuzimanja na svjetskom vjetroenergetskom tržištu trebala bi nastati jedna od pet najvećih svjetskih tvrtki za razvoj i upravljanje pučinskim vjetroelektranama. Sjedište OW-a bi trebalo biti u Madridu, a u početku će zapošljavati 200 djelatnika, što bi se već do kraja 2020. godine trebalo povećati na 300, objavio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.TAGOVI