Ponovno odlični rezultati slovenskih hidroelektrana

Autor: B.L. Objavljeno: 03.03.2021. 🕜 10:13 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

U postrojenjima kojima upravljaju članice HSE-a u veljači je za 58% premašen plan proizvodnje

U članicama Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), najvećeg proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora u Sloveniji, u veljači su ostvareni odlični rezultati. Tako je u hidroelektranama na Dravi i Soči, kojima upravljaju tvrtke DEM i SENG i u hidroelektranama na donjem toku Save u Sloveniji, kojima upravlja tvrtka HESS, u čijem vlasništvu HSE sudjeluje s 49%, u veljači ove godine proizvedeno 700 gW h električne energije. Istodobno je time za čak 58% premašen mjesečni plan proizvodnje. 


Dravske elektrane pokrivale su i do 2/3 slovenskih potreba 

Zanimljivo je pri tome, kako ističe Andrej Tumpej, direktor DEM-a koji upravlja s osam velikih i pet malih hidroelektrana na Dravi, da su takvi rezultati ostvareni unatoč tome što je bilo raspoloživo bilo tek 2/3 proizvodnih kapaciteta, jer su na preostalim postrojenjima izvođeni uobičajeni poslovi na remontu i reviziji. Naime, u razdoblju prosinac - ožujak vodostaj Drave najčešće je nizak, zbog čega su i gubici zbog agregata koji ne rade najmanji, što je i razlog zašto se upravo tada izvode radovi. 

U DEM-u je tako u prva dva mjeseca ove godine proizvedeno 460 621 MW h električne energije, čime je plan premašen za 51%. Pri tome valja napomenuti da je za 2021. godinu, na osnovi 20-godišnje statistike, predviđen novi plan proizvodnje, s vrijednostima koje su u prosjeku veće za 28%. U svakom slučaju, iz električne energije koja je proizvedena u DEM-ovim postrojenjima moglo se pokriti 2/3 potreba slovenskih kućanstava u tom razdoblju. 


Elektrane na Soči premašile su plan i za 200%

Proizvodnja električne energije u hidroelektranama na Soči premašila je plan za veljaču za više od 200%. Proizvodnja u SENG-ovim postrojenjima u veljači tako je iznosila 59,6 GW h električne energije, od čega u CHE Avče 25 GW h. Dobra pogonska spremnost SENG-ovih postrojenja bila je ključna za odlično iskorištavanje povoljnih hidroloških uvjeta koji su u prva dva mjeseca ove godine bili značajno bolji od dugogodišnjih prosjeka, objavio je HSE.

TAGOVI