Slovenske hidroelektrane uspješno započele godinu

Autor: B.L. Objavljeno: 28.01.2021. 🕜 10:10 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Plan za siječanj već je premašen za 17%

Hidroelektrane u Sloveniji kojima upravljaju članice skupine HSE, tvrtke Dravske elektrarne Maribor (DEM), Soške elektrarne Nova Gorica (SENG) i Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), do 25. siječnja ove godine proizvele su 256 GW h električne energije. Time su tjedan dana prije kraja mjeseca za 17% premašile plan za siječanj.

Prošle godine hidrologija je bila najpovoljnija za elektrane na Soči, kojima upravlja SENG i koje su premašile plan proizvodnje električne energije za čak 39%, dok su elektrane na donjem toku Save u Sloveniji kojima upravlja HESS (u zajedničkom vlasništvu s GEN-om) plan premašile za 16%. Istodobno su hidroelektrane na Dravi kojima upravlja DEM plan premašile za 13%. Naravno, dobrim rezultatima doprinijeli su povoljni hidrološki uvjeti, velika raspoloživost proizvodne infrastrukture (unatoč mjerama za suzbijanje pandemije) i povoljni odnosi na tržištu. Pri tome se na osnovi vremenske prognoze očekuje nastavak povoljnih hidroloških uvjeta cijelu prvu polovicu godine.

U 2020. godini HSE je ukupno proizveo 7884 GW h električne energije, čime je plan premašen za 101%. Pri tome je u hidroelektranama proizvedeno 4243 GW h, odnosno 54% ukupne proizvodnje u HSE-u. Godišnji plan za 2020. godinu pri tome su premašile DEM-ove elektrane i to za 20% i SENG-ova postrojenja za 4%, objavio je HSE.

TAGOVI