Zaprešić: solarne stanice za bicikliste

Autor: B.O. Objavljeno: 27.01.2021. 🕜 10:20 Lokacija: Zaprešić

Cilj projekta je, uz smanjenje emisija CO2, poticanje prijevoza bicikl – vlak

Radovi na novim biciklističko-pješačkim stazama u sklopu projekta Forest ride već su počeli, a njihov završetak očekuje se koncem svibnja, javlja Grad Zaprešić

Zahvaljujući ovom projektu, nove staze u duljini od 3,2 kilometra povezat će se s postojećim na području Kalamira, Pušće i Pojatna, a Zaprešić će biti povezan biciklističkom stazom sa željezničkom stanicom Novi dvori. Nove biciklističko-pješačke staze bit će zelenim pojasom odvojene od kolnika. 

U Ulici bana Josipa Jelačića na mjestima prolaska staza izgradit će se odmorište za bicikliste (servisna solarna stanica za popravak bicikala, nadstrešnica, klupa za odmor, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada i, među ostalim, solarni brojač biciklista). U Industrijskoj ulici, pak, izgradit će se parkiralište za bicikle i, također, servisna solarna stanica za popravak te, među ostalim, spremnik za odvojeno prikupljanje otpada. 


Ekološki osviješten grad 

Ukupna vrijednost radova je gotovo 8,6 milijuna kuna, od čega približno 7,3 milijuna kuna otpada na bespovratna sredstva Europske unije. 

Uz nove staze, bit će postavljeni i novi rasvjetni stupovi s dvostrukom rasvjetom. Pritom će jedna svjetiljka osvjetljavati stazu, a druga cestu. 

"Izgradnjom staza povećat će se sigurnost biciklista u prometu, a zasigurno i potaknuti brojne građane da što više koriste upravo ovo prijevozno sredstvo, čime će se smanjiti negativan utjecaj na okoliš i proizvodnja CO2. Svakako, cilj je i poticanje intermodalnog prijevoza bicikl – vlak. Ovo je još jedan korak dalje u izgradnji Zaprešića kao zelenog i ekološki osviještenog grada", objavljeno je na zaprešićkim gradskim stranicama.

TAGOVI