Bicikliraj za prirodu

Autor: B.O. Objavljeno: 30.10.2020. 🕜 09:10 Lokacija: Zagreb

Amazon of Europe Bike Trail povezuje Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju

U sklopu projekta Amazon of Europe Bike Trail, koji povezuje 15 projektnih i 11 pridruženih partnera, razvio se model održive mobilnosti i jedinstveni turistički proizvod na području budućeg UNESCO petdržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. 

Amazon of Europe Bike Trail povezuje Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku i Srbiju s 1 250 kilometara biciklističkih staza s obje strane rijeka, kroz 27 etapa, priopćeno je iz WWF Adrije

"Iako smo planirali testnu fazu biciklističke staze ove godine, nažalost, kao i brojni drugi, morali smo većinu aktivnosti odgoditi. Unatoč tome, nastavili smo razvoj proizvoda, zahvaljujući suradnji s turističkim zajednicama, pružateljima usluga, općinama, županijama i zaštićenim područjima, a sve s ciljem doprinosa održivom razvoju lokalnih zajednica. Nadamo se da će se situacija ubrzo popraviti te da će svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu na proljeće moći uživati u bicikliranju duž Biciklističke staze Europska Amazona", istaknula je voditeljica projekta Amazon of Europe Bike Trail Urška Dolinar.

 

Biološka raznolikost 

Amazon of Europe Bike Trail ne nudi samo punu uslugu za bicikliste, već u fokus stavlja i zaštitu prirode kroz program Bicikliraj za prirodu. 

Glavni cilj programa je izravno ulaganje dijela prihoda od rezervacija u projekte zaštite prirode diljem regije.

"Područje budućeg UNESCO petdržavnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav poznato je po biološkoj raznolikosti. Poplavne šume, mrtvice, pješčani i šljunčani sprudovi, dom su brojnih rijetkih i ugroženih vrsta, koje moramo očuvati za buduće generacije. Svi biciklisti i zaljubljenici u prirodu koji odaberu Amazon of Europe Bike Trail za idući odmor, izravno će pridonijeti zaštiti prirode kroz naš program Bicikliraj za prirodu i pomoći nam da očuvamo ovu jedinstvenu regiju", rekao je voditelj projekta Darko Bizjak iz WWF Adrije.

TAGOVI