Osigurano sufinanciranje sanacije Karepovca

Autor: B.O. Objavljeno: 26.10.2020. 🕜 08:19 Lokacija: Split

Ekološka bomba na splitskom poluotoku odlazi u povijest

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) Siniša Kukić i gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara koncem proteklog tjedna potpisali su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac

Ukupna vrijednost tog projekta je 289 milijuna kuna, a potpisanim ugovorom osigurano je sufinanciranje sredstvima EU-a u iznosu od 114,8 milijuna kuna. 

Ministar Ćorić je podsjetio kako je krajem 2017. bila velika kriza gospodarenja otpadom na području Splita. "Ustrajnošću splitske gradske uprave došli smo do današnjeg dana u kojem je Karepovac gotovo pa saniran. Taj proces ide hrabro dalje do svog finala. Apeliram da se i u narednom razdoblju učini sve kako bi naš sustav gospodarenja otpadom bio što uspješniji, ne samo na području Splita, nego i Splitsko-dalmatinske županije i Hrvatske", rekao je ministar Ćorić. 


Plinski bunari 

"Kada smo krenuli sa sanacijom u jesen 2017., rekao sam kako slika tadašnjeg Karepovca ne da nije dostojna Splita ili Europe, nego nije dostojna ni zemljama trećeg svijeta. To je bila apsolutna sramota koja je danas prošlost. Današnji potpisi na ovom ugovoru jesu kruna naših trogodišnjih napora da ekološku bombu na splitskom poluotoku dovedemo do točke uređenog i saniranog odlagališta pred kojim je još svega koja godina sanacije", poručio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

S dodijeljenih bespovratnih 114,8 milijuna kuna na raspolaganju je dovoljno sredstava da se, nastavio je gradonačelnik, završi aktualna faza sanacije, uz prekrivanje zelenilom te izgradnju plinskih bunara. Nakon toga slijedi faza koja se trenutno projektira, izgradnja podzemnih plinskih cijevi do moguće plinske elektrane, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

"Sve to vodi do 2023. kada bi se otvorenjem Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, Karepovac, kao sanirano odlagalište, konačno i zatvorio", kazao je Krstulović Opara.

TAGOVI