Karepovac uskoro dobiva uporabnu dozvolu

Autor: B.O. Objavljeno: 14.04.2020. 🕜 08:27 Lokacija: Split

Tada kreće odlaganje otpada na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi

U sklopu tehničkog pregleda prve faze paketa A sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovac, dovršen je pregled dokumentacije i završene građevine te se očekuje i zadnji pozitivan zapisnik javno-pravnih tijela. 

Nakon toga će biti ispunjeni svi preduvjeti za izdavanje uporabne dozvole. To se očekuje neposredno nakon Uskrsa, a tada će se, uz mjere propisane zaštite, započeti s odlaganjem otpada na novoizgrađenoj sanitarnoj plohi. 


Ispiranje i erozija 

Također, u tijeku je priprema za provođenje natječaja za drugu fazu radova u kojoj je planirana izgradnja tzv. plinskih bunara za otplinjavanje, kao i postavljanje drenažnog i prekrivnog brtvenog sloja. Točnije, u drugoj fazi novooblikovano brdo bi bilo zaštićeno od ispiranja i erozije tako što će ga se prekriti vodonepropusnim brtvenim slojem koje će ujedno sprečavati i procjeđivanje oborinskih voda, objavljeno je na stranicama Grada Splita

Brtveni sloj će pružati i zaštitu od isplinjavanja plinova iz unutrašnjosti odlagališne mase. Plinovi će se kontrolirano prikupljati preko plinskih bunara. 

Nakon što se postavi brtveni sloj, predviđeno je postavljanje sloja zemlje koje će brdo na Karepovcu učiniti - zelenim. 

Ovom pretvorbom brdo otpada na Karepovcu postaje uređeno i sanirano odlagalište čime se rješava najveći ekološki problem Splita.

TAGOVI