Šišmiši nisu ništa krivi

Autor: B.L. Objavljeno: 17.04.2020. 🕜 10:15 Lokacija: Zagreb

Zato su u Lonjskom polju dobili nastambu

Iako urbane legende kažu da su šišmiši 'krivci' za pandemiju koronavirusa, te male životinje za to stvarno nemaju nikakve odgovornosti (to što se u zemljama Dalekog istoka ponekad nađu na meniju restorana na tržnicama, druga je priča!). 

Na drugoj strani svijeta, u Hrvatskoj, ti se leteći sisavci upravo bude iz zimskog sna. Naime, topliji dani donose povećanje broja kukaca kojima se šišmiši hrane pa počinje njihovo doseljavanje u ljetna prebivališta. Jedno od takvih je i nova nastamba za šišmiše koja je postavljena na suvenirnici Posjetiteljskog centra Krapje Parka prirode Lonjsko polje. Naime, šišmiši su se još prije četiri godine počeli doseljavati u zidove suvenirnice izgrađene od drvenih materijala. To je bio razlog zašto su stručnjaci Parka prirode predložili postavljanje trajne nastambe za šišmiše. 

Nastamba zadovoljava uvjete za uvrštavanje na popis Međunarodno važnih skloništa za šišmiše europske udruge Eurobats koja se brine o zaštiti 51 europske vrste šišmiša. Inače, na svijetu ima oko 1400 vrsta šišmiša, izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike

TAGOVI