Naslovnica   →Zaštita okoliša

Pola stoljeća Dana planeta Zemlje

Autor: B.O. Objavljeno: 22.04.2020. 🕜 08:43 Lokacija: Zagreb

Zdravlje planeta i čovjeka nije odvojivo

Čovječanstvo se trenutačno nalazi između dvije krize - zdravstvene, uzrokovane koronavirusom te klimatske, čija je posljedica, među ostalim, pad biološke raznolikosti. Obje predstavljaju prijetnju za čovječanstvo i svijet koji nas okružuje, ističe svjetska nezavisna organizacija za zaštitu prirode WWF

Prije 50 godina, dakle, 22. travnja 1970., prvi put je obilježen Dan planeta Zemlje kao odgovor znanstvenika i građana na ekološke katastrofe koje su tada eskalirale, poput izlijeva nafte, onečišćenja vode i zraka. 

Borba za bolji svijet nije bila uzaludna te je donekle poboljšan način života usvajanjem niza konvencija i zakona o zaštiti okoliša poput Konvencije o biološkoj raznolikosti, Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime, Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, Arhuške konvencije i dr. 


Zastarjela industrija 

Najnoviji izvještaj Copernicusa, programa Europske unije za promatranje Zemlje, pokazuje kako je 2019. bila najtoplija godina od početka mjerenja. Odlaganje ozbiljnog bavljenja klimatskom krizom ima svoju cijenu, što zemlje u hrvatskom okruženju itekako osjećaju – od sve izraženijih temperaturnih ekstrema do onečišćenog zraka zbog zastarjele industrije poput termoelektrana. 

"Zdravstvena kriza ne smije biti razlog, ni izgovor vlada u okruženju da zanemare politiku i mehanizme ublažavanja druge krize – klimatske. Moramo se suočiti s onim što je neosporno – posljedice klimatske krize su prisutne u obliku dužih sušnih razdoblja, ekstrema oborina i povećanih temperatura", ističe Duška Dimović iz WWF Adrije. 

Stoga, WWF zahtijeva od donosioca odluka u okruženju da krenu s primjenom ambicioznih i konkretnih politika i planova, koji su utemeljeni na znanstvenim činjenicama i preporukama te da dosljedno implementiraju međunarodne sporazume. Industrija fosilnih goriva i drugih neodrživih izvora energije mora postati stvar prošlosti kako bismo sačuvali planet. 

K tomu, WWF poziva građanke i građane da daju Glas za planet Zemlju kako bi doznali koje konkretne korake mogu poduzeti te tako pridonijeti zdravoj i sigurnoj budućnosti.

TAGOVI