EIB prestaje financirati fosilna goriva

Autor: B.O. Objavljeno: 15.11.2019. 🕜 10:36 Lokacija: Luxembourg

Kvantni klimatski i okolišni skok europske banke

Odbor Europske investicijske banke (EIB) složio se oko nove politike kreditiranja energetskih projekata potvrdivši sve veće ambicije u zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. Drugim riječima, nakon revizije svoje kreditne politike, EIB od konca 2021. više neće razmatrati nova financiranja neuspjelih projekata fosilnih goriva, uključujući plin. Između 2013.-2018. ta je banka za fosilne projekte osigurala ukupno 13,5 mlrd. eura (6,2 mil. dnevno!), a zadnjih godina 41% svog novca davala je upravo u takve projekte. 


Nova strategija

Odbor direktora je odobrio novu strategiju za klimatske akciju i održivost s tri ključna elementa. Banka želi podržati ulaganja od milijardu eura u klimatske politike i održivost od 2021.-2030. Postepeno će povećavati udio financiranja u te aktivnosti, kako bi do 2025. dosegao 50% u ukupnom kreditiranju, a do kraja ove godine svoje će aktivnosti uskladiti s ciljevima Pariškog sporazuma. Također, to će dopuniti mjerama koje podrazumijevaju pravednu tranziciju za one regije ili zemlje koje su više pogođene klimatskim promjenama. 


Klima u fokusu 

Klima je glavno političko pitanje današnjice, rekao je predsjednik EIB-a Werner Hoyer. "Znanstvenici procjenjuju kako će temperatura rasti 3-4 °C do kraja stoljeća. Ako se to dogodi, veliki dijelovi naše planete postat će nenastanjivi, s katastrofalnim posljedicama za ljude širom svijeta", napomenuo je, dodajući kako je EIB već godinama zapravo klimatska banka Europe. 

"A danas je odlučila napraviti kvantni skok u svojoj ambiciji. Naime, prestat ćemo financirati fosilna goriva i pokrenut ćemo najambiciozniju strategiju ulaganja u klimu bilo koje javne financijske institucije u svijetu", istaknuo je. 


Ključna prekretnica 


Andrew McDowell, potpredsjednik EIB-a za energetiku, rekao je kako su emisije ugljika iz svjetske energetske industrije u 2018. godini dosegle nove rekorde. "Dakle, žurno moramo djelovati u suprotnosti s tim trendom. Danas prihvaćena ambiciozna politika energetskog kreditiranja ključna je prekretnica u borbi protiv globalnog zagrijavanja", istaknuo je.

TAGOVI