EIB i Bill Gates osnovali fond za inovativne projekte u energetici

Autor: N.D. Objavljeno: 30.05.2019. 🕜 11:10 Lokacija: London (Velika Britanija)

Nevelik novac za inovacije za ugljično neutralno društvo

Pokrenut je nov investicijski fond od 100 milijuna eura a plan je financirati klimatski optimalne razvojne projekte. U to ulažu fond na čelu s Billom Gatesom, Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB). Prvobitno najavljeno u listopadu prošle godine, Breakthrough Energy Ventures Europe (BEV-E) podržat će najbolje europske poduzetnike u domeni čiste energije čija rješenja mogu donijeti "značajno i trajno" smanjenje emisija stakleničkih plinova. 

Fond će ulagati u pet glavnih sektora povezanih s energijom gdje su bitni napori u borbi protiv klimatskih promjena: u sektorima električne energije, transporta, poljoprivrede, proizvodnje i zgradarstvu. Očekuje se da će ulaganja početi u drugoj polovici 2019. 

Financiranje iz BEV-E uključivat će doprinos EIB-a u iznosu od 50 milijuna eura (44,2 milijuna eura) i 50 milijuna eura iz zaklade Breakthrough Energy Ventures, investicijskog fonda posvećenog potpori u energetskom sektoru. "Business as usual nije opcija. Godišnje nam treba više od 500 milijuna eura ulaganja kako bi dostigli ugljično neutralno gospodarstvo 2050.", izjavio je Maroš Šefčović, EU povjerenik za energetsku uniju, objavio je Energy live news. 

TAGOVI