Sat za planet Zemlju ovaj put i virtualno

Autor: B.O. Objavljeno: 27.03.2020. 🕜 11:52 Lokacija: Zagreb

Znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u globalnoj akciji

Globalna inicijativa Sat za planet Zemlju uz slogan Okrenimo se prirodi ove je godine, čini se, značajnija nego ikada ranije. Uz klimatske promjene koje neupitno utječu kako na ljude tako i na biljni i životinjski svijet, planet i njegovi stanovnici suočavaju se s pandemijom koronavirusa, u situaciji gdje su zdravlje i životi mnogih ugroženi, uz ekonomsku krizu i mnoge druge izazove koji su pred nama. 

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF, koja ovu inicijativu provodi od 2007., poziva sve građane da se okupe virtualno i obilježe i ovaj Earth Hour, dajući svoj glas za očuvanje prirode i našeg planeta putem platforme Glas za naš planet

Unatoč situaciji u kojoj se nalazimo, priopćeno je iz WWF Adrije, znatan broj gradova u Hrvatskoj potvrdio je svoje sudjelovanje u akciji 28. ožujka gašenjem svjetala u njihovim središtima. 


Online glas 

Greta Thunberg, klimatska i okolišna aktivistkinja, uključila se u ovu inicijativu rekavši da je za nju Sat za planet Zemlju svaki sat svakog dana.

"Potreba da se ujedinimo i zaštitimo naš planet veća je nego ikad. Kako smo zamoljeni da se ne okupljamo s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa, predlažem svima da se ujedinimo virtualno za ovaj Sat za planet Zemlju i obnovimo naš zavjet za planet te iskoristimo svoje glasove da potaknemo akcije putem interneta, sigurno i odgovorno. Predlažem vam da u 20:30 sati isključite svjetla u svojim domovima i iskoristite taj sat da sa svojim prijateljima online date svoj glas za naš planet. Moramo brinuti jedni za druge, ali i za planet koji dijelimo", istaknula je Thunberg. 


Dobri susjedi 

Sat za planet Zemlju poznat je po simboličnom činu gašenja svjetla u 20:30 sati. WWF poziva sve građane da sudjeluju u akciji. 

"U potpunosti razumijemo ako se ne osjećate ugodno provesti sat vremena u mraku. Ovog Sata za planet Zemlju, sasvim je u redu da se odmaknemo od mraka i simbolike", ističe Petra Boić Petrač iz WWF Adrije. 

"Mnogi su izgubili posao zbog krize u kojoj se nalazimo, neki ne mogu boraviti u svojim stanovima zbog prirodnih nepogoda... Vaši susjedi možda ne mogu ni upaliti svjetlo. Stoga ovaj put za Earth Hour budimo solidarni! Probudite u sebi aktivne građane, dobre susjede, i pomozite ljudima koji vas okružuju dok istodobno pomažete planetu. Ako izlazite, provjerite možete li i susjedima obaviti kupnju, izvesti im psa ili provesti neko vrijeme s njihovom djecom igrajući se na internetu", zaključuje ona.

TAGOVI