Vrijedna geološka baština na vrlo malom prostoru

Autor: B.O. Objavljeno: 31.03.2020. 🕜 08:31 Lokacija: Zagreb

Parku prirode Papuk produljen status UNESCO svjetskog geoparka

Vijeće za UNESCO svjetske geoparkove donijelo je odluku o produljenju statusa Parka prirode Papuk UNESCO svjetskog geoparka za četiri godine, do 2023., uz navođenje preporuka za rad u narednom razdoblju. 

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. zbog iznimne prirodne vrijednosti, što obuhvaća veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim razdobljima prošlosti Zemlje.

 

Panonsko more 

Posebnu vrijednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su prije 16 milijuna godina živjeli u 'Panonskom moru'. 

U Parku prirode Papuk, nedaleko Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj - stupastog lučenja vulkanskih stijena, objavilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE)

Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio je svoju prepoznatljivost preko vrijedne geološke baštine sažete na vrlo malom prostoru dijela Papuka i Krndije. Park je 2007. prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije europskih geoparkova te Svjetske mreže geoparkova.

TAGOVI