Važna obljetnica parka prirode u sjeni Kornata

Autor: B.L. Objavljeno: 25.03.2020. 🕜 12:30 Lokacija: Zagreb

Park prirode Telašćica slavi 32. rođendan

Park prirode Telašćica, naslonjen na Nacionalni park Kornati, zbog čega se nerijetko promatra zajedno, a ponekad i u njihovoj sjeni slavi 32. rođendan. Radi se o južnom dijelu Dugog otoka s jednom od najljepših i najvećih jadranskih uvala i akvatorijem od još 13 otoka i hridi.

Telašćica je parkom prirode proglašena 1988. godine i to na površini od 70,5 km2, od čega 44,55 km2 zauzima more. Razlozi su bili njezina iznimna biljna i životinjska raznolikost, geološki i geomorfološki fenomeni i zanimljivo arheološko nasljeđe. Kopneni dio parka je diferencirano krško područje s bujnom mediteranskom vegetacijom s više od 400 biljnih vrsta, dok se podmorje najvećim dijelom sastoji od pjeskovitog dna prošaranog kamenim oazama i livadama morske cvjetnice (posidonije), čvoraste morske rese i patuljaste sviline. Uz to, Telašćica je i ornitološko značajno područje. 

Njezine posebnosti, osim same uvale, su i strmci (klifovi) i jezero Mir.  Cijelo područje Parka prirode dio je ekološke mreže biološki i krajobrazno značajnih područja Europske unije 'Natura 2000', izvijestilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike


TAGOVI