Kreće najveći projekt modernizacije javne rasvjete u Hrvatskoj

Autor: B.O. Objavljeno: 20.01.2020. 🕜 08:37 Lokacija: Split

Ukupna vrijednost investicije je 62 milijuna kuna

Split kreće u najveći projekt energetski učinkovite javne rasvjete u Hrvatskoj. Naime, u sklopu projekta 'Modernizacija javne rasvjete Grada Splita primjenom modela energetske usluge' modernizirat će se splitska javna rasvjeta te će obuhvatiti i Slatinu, Žrnovnicu, Stobreč te Sitno Gornje i Donje. 

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara na prošlotjednoj konferenciji za medije je istaknuo odličnu suradnju konzultanata Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i projektnog tima Grada Splita koji su radili na rješenju koje je rezultiralo izrađenim glavnim projektom rekonstrukcije i prijedlogom modernizacije sustava javne rasvjete

"Ovo je značajan projekt koji će ne samo poboljšati kvalitetu življenja u našem gradu, nego će i u ekološkom aspektu znatno podignuti standarde, ali i povećati razinu sigurnosti naših građana. Dakle, ekologija, energetska ušteda i sigurnost vodilja su svih aktivnosti u ovome projektu", kazao je, među ostalim, Krstulović Opara. 

LED rasvjeta 

Savjetnik gradonačelnika za razvoj grada i EU fondove Krešimir Budiša pojasnio je kako projekt obuhvaća 15 090 svjetiljki ili 88 posto javne rasvjete, a ukupna vrijednost investicije je 62 milijuna kuna, javlja Grad Split

"Očekuje se godišnja ušteda u energiji i održavanju sustava javne rasvjete u visini od čak 6,2 milijuna kuna", naveo je Budiša. 

Prema njegovim riječima, modernizacija javne rasvjete grada Splita, među ostalim, uključuje i uvođenje moderne i energetski učinkovite LED rasvjete na cijelom gradskom području, smanjenje troškova i emisije CO2, potom obnovu rasvjete i podizanje sigurnosti u tunelu Marjan, tom vrlo važnom gradskom prometnom koridoru, kao i modernizaciju rasvjete na dječjim igralištima te sportsko rekreacijskim zonama za građane.

TAGOVI