Park šuma Marjan je dobila dva nova Bigbelly spremnika za miješani komunalni otpad, te limenu i pet ambalažu. Prvi ovakvi spremnici postavljeni su prošle godine na gradskoj rivi. Split je tako među prvim hrvatskim gradovima uveo ovaj inovativan sustav. 

Radi se o pametnim spremnicima za prikupljanje otpada, zapremine veće od 800 litara, s ugrađenim senzorima za, primjerice, mjerenje količine otpada. 


Energija Sunca 

Uz senzore, spremnici imaju GPS odašiljač i SIM karticu pomoću kojih komuniciraju sa softverom za upravljanje, što omogućuje splitskim komunalnim djelatnicima da putem mobilne aplikacije prate brzinu punjenja i saznaju kada treba isprazniti Bigbelly. K tomu, u spremniku se nalazi snažna preša koja preše otpad. Tako jedan Bigbelly spremnik može zamijeniti i do 25 klasičnih košarica za javni otpad. Svu energiju za taj proces dobiva izravno od Sunca pomoću solarnih ćelija, javlja Grad Split.

Inače, projektom Marjan 2020 - brdo prošlosti, oaza budućnosti, financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., omogućena je nabavka tih dvaju Bigbelly spremnika, za koje je osigurano 218 779 kuna, od čega su nešto više od 164 000 kune sredstva EU-a.