Dodijeljen prvi EU Ecolabel za turistički smještaj

Autor: B.O. Objavljeno: 17.07.2019. 🕜 09:34 Lokacija: Zagreb

Eko-oznaka pridonosi konkurentnosti hrvatskih kampova

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je Valamarovim kampovima (njih šest) uručio oznaku EU Ecolabel. Ova oznaka, koja se dodjeljuje u EU već 27 godina, promiče ekološku izvrsnost, odnosno pomaže pri utvrđivanju proizvoda i usluga koji imaju smanjen utjecaj na okoliš, od početne faze uporabe sirovina, preko proizvodnje pa sve do njihova korištenja i konačno odlaganja. U tom smislu, EU Ecolabel je važan instrument za poticanje kružnog gospodarstva i niskougljičnog razvoja te zelene javne nabave. 

"Eko-oznaka EU Ecolabel putnicima i gostima pruža jasnu poruku da usluga smještaja koju koriste poštuje prirodni okoliš te je učinkovita u odnosu na energiju koju koristi. Uvjeren sam kako dodjeljivanjem znaka EU Ecolabel za ovih šest kampova izravno postajemo konkurentniji na velikom i značajnom europskom tržištu koje prepoznaje zelene proizvode i usluge", rekao je ministar Ćorić. 


Zahtjevni standardi 

"Prestižna oznaka EU Ecolabel s jedne strane daje potvrdu da naši proizvodi i usluge zadovoljavaju najzahtjevnije standarde zaštite okoliša, a s druge strane motivira naše goste i partnere da među proizvodima i uslugama na tržištu odaberu one koji su zeleniji i odgovorniji prema okolišu", istaknuo je Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Riviere. 

Ministarstvo zašite okoliša i energetike (MZOE) je nacionalno koordinacijsko tijelo za EU Ecolabel znak. Prvi znak u Hrvatskoj dodijeljen je 2016. godine. Do sada je dodijeljeno šest licenci za EU Ecolabel. Konkretno, pet licenci za ukupno 17 proizvoda te jedna licenca za usluge šest kampova. U postupku je dodjela znaka za još tri proizvoda, javlja MZOE. U EU je dostupno 73 000 proizvoda i usluga sa znakom EU Ecolabel, a najviše u Španjolskoj i Italiji.

TAGOVI