Srbija potpisala ugovore za kogeneraciju na otpad

Autor: N.D. Objavljeno: 18.07.2019. 🕜 09:19 Lokacija: Beograd (Srbija)

Na saniranoj deponiji Vinča gradit će se spalionica otpada

Francuski predsjednik Emanuel Macron posjetio je u utorak Srbiju, a tom prilikom potpisana je nekolicina ugovora i sporazuma te protokola o suradnji u području proizvodnje energije iz otpada, gradnje vjetroparkova, prijenosa energije i korištenja geotermalne energije. 

Ekološki i energetski projekt

Tvrtka Beo Čista energija i Beogradske elektrane potpisale su ugovor o otkupu toplinske energije koji se odnosi na projekt zatvaranja i sanacije deponija otpada u Vinči i izgradnje kogeneracijske elektrane za proizvodnju toplinske i električne energije iz otpada. Riječ je o JPP koji je Grad Beograd potpisao u rujnu 2017. s konzorcijem francuske Suez Grupe i japanskog Itochua, a javna rasprava o spalionici održat će se 23. ovog mjeseca. Kogeneracija bi trebala imati snagu 30 MWel i 56 MWt, a Beogradske elektrane kupovat će je u narednih 25 godina. Time će se smanjiti potprošnja prirodnog plina za 80% u toplani Konjarnik. 

Vjetroelektrane i geotermija

Također, za vrijeme Macronovog posjeta potpisan je i Protokol o namjerama za izgradnju vjetroelektrana za što su zainteresirani Akuo Energy i IEL OIE Balkan Renewable Energy, dok će Proparco i Akuo Energy financirati gradnju VE Bašaid, snage 85 MW. Akuo Energy izgradio je VE Krnovo te planira VE Grozd u Crnoj Gori. Također, radit će se na četiri projekta geotermije u Subotici, Kikindi i Sremskoj Mitrovici, a snaga budućih elektrana procjenjuje se na između 11 MW i 17 MW. Schneider Electric i Veolija također su pronašli partnere za suradnju n projektima u toj zemlji, prenosi Balkan Green Energy news. 

TAGOVI