Kamena vuna (ni)je građevinski otpad

Autor: B.O. Objavljeno: 30.07.2019. 🕜 17:52 Lokacija: Potpićan

Rockwool želi reciklirati ostatke kamene vune

Kako bi tvornica kamene vune Rockwool Adriatic mogla početi s recikliranjem kamene vune s gradilišta, pokrenula je postupak ishođenja dozvole u Istarskoj županiji za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom. Ostaci kamene vune s gradilišta koji u skladu s regulativom imaju status građevinskog otpada, vraćanjem u proizvodni proces postaju korisna sirovina. 

"Važno je napomenuti da se recikliranjem kamene vune tehnološki proces ne mijenja te samim time vraćanje već korištene kamene vune u proizvodnju ne utječe na kvalitetu emisije u zrak, a proizvodi zadržavaju iste visoke standarde. Kako je izrađena od kamena, prirodnog materijala, kamena vuna može se reciklirati nebrojeno puta", naglasio je direktor tvornice Aleks Fonović.

 

Kružno gospodarstvo 

Budući da je kamena vuna inertan i neopasan materijal, može se odlagati na odlagalištima građevinskog otpada, no recikliranjem će se postići višestruka korist: pridonijet će se kružnom gospodarstvu, boljem upravljanju resursima te će se štititi okoliš. 

Prema očekivanjima, priopćeno je iz tvrtke Rockwool Adriatic, postupak ishođenja dozvole će biti gotov do kraja godine kada bi prvi kamion s ostacima kamene vune mogao biti zaprimljen u tvornicu.

TAGOVI