Čak 115 bespovratnih milijuna za sanaciju Karepovca

Autor: B.O. Objavljeno: 14.10.2020. 🕜 08:28 Lokacija: Split

Ukupna vrijednost projekta je 289 milijuna kuna

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) donijelo je Odluku o financiranju projekta Sanacija odlagališta komunalnog otpada Karepovac kojom mu se dodjeljuje 114,867.436,75 kuna bespovratnih sredstava. Uskoro slijedi i službeno potpisivanje Ugovora o financiranju, javlja Grad Split

"Projekt je već u provedbi, prvu smo fazu završili mjesec dana prije roka u travnju, a financirali smo ga sredstvima Grada Splita i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Financijska potpora fondova EU-a iznimno je važna zbog nastavka projekta sanacije i integracije sustava gospodarenja otpadom odlagališta Karepovac do njegova zatvaranja", rekao je zamjenik splitskog gradonačelnika Nino Vela.

 

Ekološki prihvatljiv sustav 

U Gradu Splitu podsjećaju kako je opći cilj tog projekta, čija je ukupna vrijednost 289 milijuna kuna, povećanje kvalitete života na gradskome području, uz smanjenje štetnog utjecaja na okoliš i ljudsko zdravlje. 

Posebni cilj je, pak, razviti ekološki prihvatljiv integrirani sustav gospodarenja otpadom s poticanjem zasebnog prikupljanja korisnih sirovina, obrade i iskorištavanja preostalog miješanog otpada te zbrinjavanje preostalog otpada na odgovarajući način i u skladu sa zakonskom regulativom, a do otvaranja Centra za gospodarenje otpadom Lećevica.

 

Dodatni poticaj 

Projekt sanacije će se provesti kroz sedam faza od kojih je prva, najveća, najvažnija i najneugodnija dovršena, a obuhvaćala je djelomični iskop, premještanje i konačno oblikovanje postojećeg otpada na odlagalištu Karepovac

Odluka o dodjeli bespovratnih sredstava dodatni je poticaj za realizaciju ostalih faza projekta koje će se provoditi u narednom razdoblju, a namjera Grada Splita je sve završiti i prije službenog roka provedbe, tj. do 31. prosinca 2023. godine.

TAGOVI