Bira se Hrvatsko stablo godine 2020.

Autor: N.D. Objavljeno: 20.10.2020. 🕜 11:24 Lokacija: Zagreb

Osam prekrasnih stabala konkurira za najljepše stablo u državi

S prvim danom listopada započelo je glasovanje za Hrvatsko stablo 2020. godine. Pobjednik će biti proglašen 6. studenog i predstavljat će Hrvatsku na izboru za Europsko stablo 2021. godine. Za titulu se natječe osam kandidata, a izbor se u Hrvatskoj održava od 2017. godine., kada je Hrvatska zauzela sedmo mjesto u EU.

Natjecanjem i promocijom priča se o pojedinim stablima značajnim za život lokalne zajednice i želi se podignuti svijest javnosti o značenju i važnosti očuvanja bioraznolikosti za život čovjeka i opstanak čovječanstva. Tim se natjecanjem također nastoji privući ljude i potaknuti lokalne zajednice da se uključe u zaštitu prirode i lokalne baštine. Poseban je naglasak na važnosti očuvanja šumskih ekosustava, ali i pojedinačnih stabala, koja su iznimno važna za život čovjeka, posebice kao tvornice hrane i kisika.

Na taj se način promoviraju stabla kao bitan element našega kulturnog i prirodnog bogatstva, te privlači pozornost javnosti i medija na zaštitu i očuvanje prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti. Pobjednik natjecanja Europsko stablo 2021. godine proglasit će se na Svjetski dan šuma 21. ožujka u Bruxellesu čime završava natjecanje Stablo godine (Tree of The Year) za tekuću godinu. Glasati se može na ovom LINKU


TAGOVI