Novi pročistač za Konavle

Autor: B.L. Objavljeno: 23.10.2020. 🕜 08:48 Lokacija: Zagreb

U pogon je pušten novi pročistač otpadnih voda u vrijednosti 18,4 mil. kuna

Ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić u Konavlima je pustio u pogon pročistač otpadnih voda. Vrijednost projekta iznosila je gotovo 18,4 mil. kuna, od čega su 80% sufinancirale Hrvatske vode. Time bi trebao biti riješen problem odvodnje na području naselja Grude. Uz to, u završnoj je fazi dokumentacija za projekt Aglomeracije Dubrovnik, a potpisivanje ugovora očekuje se do kraja godine.

No, osim pročistača otpadnih voda s dvije crpne stanice i kanalizacijskog sustava, izgrađena je i prometnica s nogostupom i parkiralištem, ali to nije sve jer je u tijeku izgradnja kanalizacijskog sustava u Moluntu. Isto tako, s Hrvatskim vodama se razgovara o stvaranju akumulacije u Konavoskom polju, iz koje bi se omogućilo navodnjavanje, a u tijeku je komasacija i ucrtavanje vodotokova u polju. 

Pročistačem će upravljati Konavosko komunalno društvo. Inače, radi se o biljnom uređaj koji je ekonomičan po cijeni izgradnje i troškovima održavanja. Pri tome se na taložnici odvajaju krute otpadne tvari, a voda se potom distribuira u vodonepropusnu lagunu u kojoj raste vrsta trske koja svojim korijenskim sustavom koristi te otpadne vode za hranu, a ujedno ih pročišćava do razine 99%, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

TAGOVI