Započela uzorkovanja i mjerenja na Čerkezovcu

Autor: B.L. Objavljeno: 23.10.2020. 🕜 14:46 Lokacija: Zagreb

Ispitivanja će se provoditi godinu dana

Na lokaciji budućeg Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Čerkezovcu pokraj Dvora na Uni i cijelom području Općine Dvor započela su uzorkovanja i mjerenja na terenu s ciljem određivanja postojećeg (nultog) stanja radioaktivnosti i procjene doze za pojedinca. Isptivanja će se provoditi u razdoblju godine dana.  


Opsežna ispitivanja

Tako su stručnjaci Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Instituta Ruđer Bošković i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prikupljali uzorke površinskih voda i pripadnih sedimenata, bunarske vode, tla, poljoprivrednih proizvoda i šumskih plodova, meda i drugih pčelinjih proizvoda te su postavili pasivne uređaje za mjerenje doze zračenja okoliša. Priprema uzoraka i analize provodit će se u ovlaštenim laboratorijima na IMI-ju i IRB-u. 

Predstavnici Agronomskog fakulteta obilazili su poljoprivredna gospodarstva i prikupljali poljoprivredne proizvode na lokacijama oko Čerkezovca i u dolini Une i njezinih pritoka. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije od poljoprivrednih gospodarstava prikupljeni su tipični jesenski poljoprivredni proizvodi (jabuke, šljive, kupus, paprike, krumpiri, grah, kukuruz, luk, mrkva, salata, krastavci, patlidžani, cikla, orasi, dunje, mlijeko, jaja, sir, meso domaćih životinja te med i drugi pčelinji proizvodi). Količina svakog uzorka ovisi o vrsti poljoprivrednog proizvoda i sadržaju vode te metodologiji odnosno načinu pripreme uzoraka u laboratoriju i planiranim analizama. Na uzorcima će se provodit gama spektrometrijska mjerenja, odnosno analizirati koncentracija aktivnosti gama emitera, i određivanje udjela stroncija.

Osim poljoprivrednih proizvoda, od početka rujna uzorkuju se šumski plodovi (gljive, šipak, glog i sl.), dok će se jagodičasto i bobičasto šumsko voće uzorkovati na proljeće i ljeto 2021. godine. U dogovoru s lokalnim lovačkim društvima uzet će se i uzorci divljači (divljih svinja, srna i zečeva). Pri tome će se isto tako raditi gama spektrometrijska mjerenja i određivanje stroncija. 

Uzorke površinskih voda i pripadnih sedimenata te bunarske vode prikupljali su stručnjaci IRB-a. No, zbog loših hidroloških prilika (visokog vodostaja) nisu prikupljeni svi potrebni uzorci pa će se posao nastaviti kad nastupe povoljniji uvjeti. Uzorkovanje vode iz bunara i lokalnih vodovoda podijeljeno je pak u dvije skupine. Prva skupina su lokacije s kojih se obavezno mora uzrokovati voda dva puta godišnje kako bi se dobio osnovni uvid u njezinu prirodnu radioaktivnost, a druga skupina odnosi se na uzorkovanje vode iz bunara, što se provodi se u suradnji sa stanovništvom. Uzorkovanje za prvu skupinu je na većini lokacija završeno, dok će se bunari iz druge skupine uzrokovati na proljeće 2021. godine. 


Mjerenje prirodne radioaktivnosti

Na području Općine Dvor, a osobito uz puteve i veća naselja i na lokaciji Čerkezovac postavljena su 34 pasivna uređaja za mjerenje doze zračenja u okolišu. Uzorkovanje tla i postavljanje TLD/RPL dozimetara proveli su predstavnici IMI-ja, izvijestio je Fond za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, koristeći servis OTS HINA-e.

TAGOVI