Odgađa se primjena naknade za PET ambalažu mliječnih proizvoda

Autor: N.D. Objavljeno: 20.10.2020. 🕜 14:13 Lokacija: Zagreb

Koronakriza loše utječe na zaštitu okoliša od plastične ambalaže

Građani bi povratnu naknadu za plastičnu ambalažu za mlijeko i tekuće mliječne proizvode, umjesto početkom 2021. mogli početi dobivati tek šest mjeseci poslije, od 1. srpnja 2021., proizlazi iz prijedloga izmjena propisa koje je upravo u javno savjetovanje pustilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Industrija je tvrdila da će uvođenje te naknade na PET ambalažu poskupiti mlijeko i jogurt za 50 do 60 lipa po litri. O toj naknadi govori se godinama ali uzalud, a udio PET boca od mlijeka u plastičnoj ambalaži koja zatrpava kontejnere stalno raste. 

Krajem 2018. godine počelo se najavljivati kako bi u sustav povratne naknade od 50 lipa ponovno mogle ući plastične boce za mlijeko i mliječne proizvode te staklena ambalaža za manje volumene, no Vlada je uredbu kojom se to omogućava donijela tek u siječnju ove godine. 

Tada je Vlada izmijenila Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom, kojom je uz ostalo regulirala i proširenje sustava povratne naknade ambalažom od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda te ambalažom od pića volumena dva decilitra (0,2 litre), predvidjevši tada da te odredbe o povratnoj naknadi od 50 lipa za tu ambalažu stupe na snagu 1. siječnja 2021. godine. 

No, najavljenim izmjenama koje su u javnom savjetovanju taj rok prolongira se do početka srpnja 2021. godine. To je eto najnoviji doprinos gospodarenju otpadom u Hrvatskoj.

TAGOVI