Nacrt Zakona o obnovljivcima u javnoj raspravi

Autor: N.D. Objavljeno: 27.01.2021. 🕜 10:32 Lokacija: Beograd (Srbija)

Srbija se priprema za novi veliki val investicija u obnovljivce, prvenstveno vjetroelektrane

Nacrt novog Zakona o obnovljivim izvorima energije Republike Srbije u javnoj je raspravi do 9. veljače. Zakon uvodi dražbe za dodjelu premija i feed-in tarifa, usvajanje Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NEKP), zakonski regulira status proizvođača-potrošača (prosumera) i uspostavljanje energetskih zajednica. U nacrtu su feed-in tarife predviđene za postrojenja OIE snage manje od 500 kW i vjetroelektrane snage manje od 3 MW. 

Operator distribucijskog sustava morat će usvojiti pojednostavljenu proceduru za priključak elektrana krajnjeg kupca - prosumera do vlastite instalirane snage 10,8 kW ili manje, ili ekvivalentno snazi priključka. Zanimljivo je da nacrt uvodi poticaje za toplane koje mogu dobiti novac ako koriste toplinske pumpe, solarnu ili geotermalnu energiju, biorazgradivi otpad, biomasu ili druge obnovljivce. 

Strateški partner...

Registar tih subjekata vodit će jedinice lokalne samouprave koje će odrediti poticajne mjere i postupak za stjecanje poticaja. Srbija namjerava poticati zeleni vodik, a uvodi i mogućnost javnog natječaja za gradnju elektrane na obnovljivce kao strateškog partnera elektroprivredi, u slučaju da sustav nije osigurao dovoljno elektrana za dostizanje obvezujućih ciljeva te ako je potrebno ostvariti ciljeve energetske tranzicije kao međunarodnu obavezu. 

Investicije 

Do uspostave unutardnevnog tržišta elektrane koje dobivaju premiju izuzete su od balansne odgovornosti, a one u feed-inu dugoročno neće plaćati novac za balansiranje sustava. Usvajanje ovog zakona i relevantnih podzakonskih akata trebalo bi omogućiti drugi val ulaganja u obnovljive izvore energije u Srbiji, a jedan od propisa koji će pratiti zakon definirat će najavljeni model dražbi za poticaje. 

Očekuje se da će novi zakon dovesti do više od dvije milijarde eura ulaganja u razvoj kapaciteta vjetroelektrana, višestruko premašujući ulaganja u buduće kapacitete iz drugih vrsta obnovljivih izvora. Izmjene zakona o obnovljivcima dio su izmjena šireg paketa zakona koji se tiču energetike, energetske učinkovitosti te zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

TAGOVI