Odlični rezultati Dravskih hidroelektrana

Autor: B.L. Objavljeno: 23.12.2020. 🕜 09:39 Lokacija: Ljubljana (Slovenija)

Najveći slovenski proizvođač energije iz obnovljivih izvora proizveo je 19% više od plana

Hidroelektrane na rijeci Dravi u Sloveniji kojima upravlja hidroenergetska tvrtka Dravske elektrarne Maribor (DEM) godinu zaključuju s trećom najvećom proizvodnjom električne energije u povijesti. Najveći proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora u Sloveniji tako je ove godine proizveo 3150 GW h električne energije, odnosno gotovo 19% više nego što je bilo planirano.

Kako je pri tome naglasio čelnik tvrtke, Andrej Tumpej, DEM razvija i nove projekte za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, što podrazumijeva i vjetroelektrane, sunčane elektrane i geotermalno elektrane, ali i sustave za pohranu električne energije. Tako je u planu izgradnja 13 vjetroagregata na tri lokacije na području sjeveroistočne Slovenije i postavljanje sunčane elektrane snage 30 MW na dovodnim i odvodnim kanalima HE Zlatoličje i HE Formin. Isto tako, izrađena je i karta za iskorištavanje potencijala geotermalne energije, a u planu je gradnja CHE Kozjak koji će se odlično nadovezati na projekt gradnje dalekovoda Cirkovce - Pince koji Sloveniju dodatno povezuje s Hrvatskom i Mađarskom. 

Naravno, nastavit će se i s razmatranjem mogućnosti za izgradnju malih hidroelektrana na malim vodotocima u slivu Drave, izvijestio je slovenski energetski holding HSE u čijem sastavu posluje DEM.

TAGOVI