Tri proizvođača gorivnih članaka vrijede čak 550% više

Autor: B.L. Objavljeno: 23.12.2020. 🕜 10:04 Lokacija: London (Velika Britanija)

U sljedećih sedam godina tržište gorivnih članaka porast će za 56%

Povećanje potražnje za čistim izvorima energije i razvoj primjene ekoloških prometnih rješenja u zemljama u razvoju doveo je do impresivnog rasta tržišta gorivnih članaka. Očekuje se da će to cijelo tržište u sljedećih sedam godina povećati za 56% i dosegnuti vrijednost od 24,8 mlrd. dolara. U skladu s time, značajno su se razvile sve tvrtke koje u tom području posluju.

Tri poznata sjevernoamerička proizvođača gorivnih članaka i rješenja za njihovu primjenu: Plug Power, Ballard Power i Bloom Energy tako su ostvarila ukupno povećanje tržišne kapitalizacije, promatrajući godinu za godinom od čak 550% i ona je za sve tri tvrtke zajedno dosegnula čak 20,8 mlrd. dolara.  

Zapravo, radi se o nastavku trenda iz proteklih godina. Tako je ukupna vrijednost dionica Plug Powera, američke tvrtke specijalizirane za pretvorbu sustava koji su do sada radili na baterije u sustave koji rade na vodik, u prosincu 2019. iznosila 950 mil. dolara, a u prvom tromjesečju ove godine premašila je granicu od 1 mlrd. dolara, unatoč krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa. U naredna tri mjeseca ta je vrijednost gotovo utrostručena i iznosila je 2,7 mlrd. dolara, a u rujnu je pak dosegnula 5,2 mlrd. dolara, što u devet mjeseci znači skok od čak 450%. No, to nije sve jer je u trećem tjednu prosinca ukupna tržišna vrijednost dionica Plug Powera narasla na 13,1 mlrd. dolara, što znači da je u godinu dana povećana za nezamislivih 1283%!

Slično se dogodilo i s kanadskim proizvođačem gorivnih članaka koji se osnivaju na polimernim ili membranama za izmjenu protona (PEM) Ballard Power Systems čija je tržišna kapitalizacija u godinu dana povećana za 223%. Ukupna tržišna vrijednost njegovih dionica tako je sredinom prosinca dosegnula 5,3 mlrd. dolara. Treća spomenuta tvrtka, američki Bloom Energy je prije javne ponude dionica u 2018. godine iz sredstava rizičnih ('venture') fondova pribavila čak 1 mlrd. dolara. Njezina je pak ukupna tržišna vrijednost dionica ove godine u odnosu na prošlu povećana za 377% i sada iznosi 4,3 mlrd. dolara, objavio je britanski edukativni financijski portal 'StockApps'.

TAGOVI