Zagrebačka županija potiče obnovljive izvore u kućanstvima

Autor: B.O. Objavljeno: 02.03.2021. 🕜 10:51 Lokacija: Zagreb

Natječaj za sufinanciranje korištenja sunčanih elektrana te plinskih i kotlova na biomasu

U sklopu projekta Poticanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u kućanstvima Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 1,3 milijuna kuna kojim će sufinancirati ugradnju fotonaponskih sustava, kondenzacijskih plinskih kotlova i onih na biomasu (peleti/drva) u obiteljskim kućama na svom području. 

"Zeleni smo prsten oko grada Zagreba i ako želimo zadržati taj status moramo još više paziti kako gospodarimo našim prirodnim resursima te se okrenuti energetski učinkovitijim i okolišno prihvatljivijim sustavima grijanja i proizvodnje električne energije u kućanstvima", rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da je u protekle dvije godine sredstva ovog natječaja iskoristilo 112 kućanstava s područja Zagrebačke županije za što je utrošeno više od 1,6 milijuna kuna. 

Najveća potražnja bila je za sufinanciranjem kondenzacijskih plinskih kotlova, priopćila je Zagrebačka županija.

 

Pravo na sufinanciranje 

Prihvatljivi prijavitelji na ovaj natječaj su vlasnici obiteljskih kuća na području Zagrebačke županije, s prebivalištem na adresi prijavljenog objekta. 

Maksimalni iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti za ugradnju sunčanih elektrana iznosi 50 posto prihvatljivih troškova, tj. najviše do 20 tisuća kuna. Zatim, za ugradnju kondenzacijskih plinskih kotlova može se ostvariti 50 posto prihvatljivih troškova (najviše do 10 tisuća kuna), a za ugradnju kotlova na biomasu (peleti/drva) također 50 posto prihvatljivih troškova, ali najviše do 15 tisuća kuna. Može se ostvariti pravo na sufinanciranje isključivo jedne od navedenih mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora po objektu. 

Tekst natječaja, upute za prijavitelje i obrasci zahtjeva nalaze se ovdje, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/8892-267 (radnim danom od 8 do 16 sati) te na e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr. 

Javni natječaj otvoren je do 1. travnja.

TAGOVI