Saudijska Arabija želi postati izvoznik vodika

Autor: B.L. Objavljeno: 03.03.2021. 🕜 09:55 Lokacija: Rim (Italija)

Naftno kraljevstvo još se više okreće obnovljivim izvorima

Saudijska Arabija, do sada najveći svjetski izvoznik nafte, namjerava postati veliki izvoznik zelenog vodika za Europu. To je najavio saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman, pri čemu je napomenuo da sve ovisi o ekonomskom okviru. 

U svakom slučaju, Saudijska Arabija sve se više okreće obnovljivim izvorima. Tako je prošle godine potpisan projekt u vrijednosti 5 mlrd. dolara s ciljem proizvodnje vodika pomoću električne energije dobivene od Sunčeve i energije vjetra. Istodobno, vodik postaje sve popularnije gorivo u zemljama Perzijskog zaljeva koje traže alternative za naftu, bez obzira na to radi li se o tzv. plavom vodiku (proizvedenog iz plina) ili zelenom vodiku (proizvedenog pomoću obnovljivih izvora). Pri tome se očekuje da bi se zahvaljujući primjeni vodika, emisije stakleničkih plinova mogle smanjiti i do 34%. 

Saudijski ministar također je izjavio da bi Saudijska Arabija mogla postati 'nova Njemačka' i pokrivati čak 50% potreba za energijom iz obnovljivih izvora, objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.


TAGOVI