Završena gradnja VE Podveležje 1

Autor: B.O. Objavljeno: 03.03.2021. 🕜 08:07 Lokacija: Mostar (Bosna i Hercegovina)

Vjetroelektrana će proizvoditi 130 GW h električne energije godišnje

Gradnja VE Podveležje 1, prve vjetroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede BiH, završena je ovaj tjedan. Zahvaljujući snazi od 48 MW, ova vjetroelektrana pokraj Mostara proizvodit će 130 GW h električne energije godišnje. 

Ukupna vrijednost projekta je 77 milijuna eura, a EPBiH ga je financirala vlastitim i kreditnim sredstvima njemačke Kreditne banke za obnovu (KfW). Podsjećamo, izvođač radova je konzorcij Siemens Gamesa Renewable Energy Hrvatska i Wind Power A/S iz Danske. 

Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora EPBiH rekao je kako je VE Podveležje 1 prvi proizvodni objekt koji je izgrađen u posljednjih gotovo 40 godina i doprinos je Elektroprivrede BiH u ispunjavanju obaveza koje je Bosna i Hercegovina preuzela kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici. Također, doprinos je europskoj orijentaciji – čista, zelena energija za sve Europljane, javlja EPBiH


Vlašić i Bitovnja 

"Ostvarenje projekta VE Podveležje 1 predstavlja povećanje proizvodnje električne energije i pouzdanu opskrbu, učinkovito korištenje prirodnih resursa BiH, smanjenje utjecaja uporabe fosilnih goriva na okoliš i klimatske promjene te je poticaj razvoja domaćeg gospodarstva", izjavio Žigić. 

"Vjetroelektrana je velikim dijelom izgrađena snagama, kapacitetima i znanjem naših zaposlenika i upravo će ta znanja stručnjaka Elektroprivrede BiH biti od značaja i koristi za realizaciju VE Podveležje 2, Vlašić i Bitovnja", rekao je Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalna ulaganja EPBiH.

TAGOVI