Naslovnica   →Obnovljivi izvori

Sunčana elektrana pokraj VE Podveležje

Autor: B.O. Objavljeno: 14.12.2020. 🕜 08:45 Lokacija: Mostar (Bosna i Hercegovina)

EPBiH planira izgraditi približno 700 MW iz obnovljivih izvora najkasnije do 2035. godine

"Na ovom platou predviđena je gradnja još jedne vjetroelektrane koja će biti priključena na novoizgrađeni dalekovod te izgradnja sunčane elektrane snage 35 MW koja će biti smještena ispod ovih vjetroagregata. Samo na Podveležju, realizacijom tih projekata, možemo dobiti 135 MW, što je snaga Hidroelektrane Jablanica", izjavio je koncem proteklog tjedna predsjednik vlade FBiH Fadil Novalić na gradilištu VE Podveležje, prve vjetroelektrane u vlasništvu Elektroprivrede BiH (EPBiH). 

Premijer Novalić je, objavila je vlada FBiH, dodao kako su obnovljivi izvori puno prihvatljiviji izvor energije od ugljena.  

"Jedna od mana je ta što vjetra nema uvijek i morat ćemo u tom sustavu zadržati jednu od termoelektrana, a odmah mogu reći kako je to Blok 7", napomenuo je, dodajući kako će BiH trebati posegnuti i za zatvaranjem starih blokova koji zaista onečišćuju.

 

Izmjene prostornog plana 

Admir Andelija, generalni direktor EPBiH, rekao je kako će se sunčana elektrana graditi u suradnji s vladom Hercegovačko-neretvanskog kantona i Gradom Mostarom. 

"A naša sljedeća vjetroelektrana koju ćemo graditi je VE Vlašić. Prije desetak dana vlada Srednjobosanskog kantona je usvojila prijedlog izmjene prostornog plana SBK u kojem je predviđena gradnja vjetroelektrane. Prijedlog izmjena je upućen kantonalnoj Skupštini i očekujemo njegovo usvajanje do kraja godine. Time su zapravo stvoreni preduvjeti kako bismo mogli početi s ishođenjem potrebnih dozvola, urbanističkih suglasnosti, itd.", naglasio je Andelija. 

Inače, EPBiH planira izgraditi približno 700 MW iz obnovljivih izvora do 2030 - 2035. godine, javlja Elektroprivreda BiH. 

TAGOVI