Radit će se nacionalna strategija za vodik od 2021. do 2050.

Autor: N.D. Objavljeno: 25.02.2021. 🕜 12:03 Lokacija: Zagreb

Barbir: Hrvatska treba karte staviti na izgradnju brodova na baterije i/ili gorivne članke

Vlada je na današnjoj sjednici zadužila Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da izradi Hrvatsku strategiju za vodik od 2021. do 2050. Strategija će propisati nacionalnu viziju razvoja, istraživanja, proizvodnje, infrastrukture i korištenja vodika i vodikove ekonomije, vodeći računa o postizanju cilja klimatske neutralnosti iz Europskog zelenog plana do 2050, kao i nacionalnih ciljeva vezanih za razvoj infrastrukture za alternativna goriva. 

Cilj Strategije je dekarbonizacija proizvodnje vodika, te uporaba vodika kao zamjene za fosilna goriva. Europa je svoju strategiju za vodik donijela lani, a ona u prvoj fazi predviđa do 2024. ugradnju 6 GW elektrolizatora za proizvodnju milijun tona vodika iz obnovljivih izvora. 

To je vrlo ambiciozan cilj, jer je sada snaga elektrolizatora u EU oko 1 GW. U drugoj fazi do 2030. u planu je ugradnja 40 GW elektrolizatora i proizvodnja 10 mil. t zelenog vodika. Vodik kao gorivo može se koristiti u transportu kamionima, željeznicom ili morem, kao i u proizvodnji čelika i umjetnih gnojiva, a zainteresirane za vodik su i INA i HEP, te neke druge energetske tvrtke koje zanima dekarbonizacija plina. 

Hrvatske specifičnosti

Za komentar smo pitali prof. Franu Barbira s FESB-a, najcjenjenijeg stručnjaka za vodikovu energetiku u Hrvatskoj. 

"Ovo je zaista dobra vijest, jer mi, znanstvenici i stručnjaci okupljeni u Hrvatskoj udruzi za vodik, koja je i inicirala izradu nacionalne strategije, nismo očekivali da će to biti tako brzo. Europski ciljevi su iznimno ambiciozni i teško dosežni, a Hrvatska se najvjerojatnije neće uključiti u vlastitu proizvodnju elektrolizatora. Mi trebamo voditi računa o vlastitim specifičnostima, pri čemu bih naglasio tradiciju brodogradnje, koja može iznijeti proizvodnju brodova na baterije i/ili kombinaciju baterija i gorivnih članaka. Vodik je zanimljiv zemljama koje imaju velik udio proizvodnje zelene energije. Koliko je meni poznato cijene zelene energije na burzi jako variraju, čak jedan naprama 10, tako da bi proizvođačima moglo biti atraktivno da proizvode zeleni vodik iz obnovljivih izvora a električnu energiju prodaju onda kad su cijene električne energije na tržištu veće.", komentirao je Barbir za naš portal. 

Ministar je dužan u roku od 15 dana imenovati stručnu radnu skupinu za izradu prijedloga strategije, a nju će slijediti i komunikacijska strategija u roku od 90 dana. 

TAGOVI