Končar je više nego udvostručio dobit

Autor: N.D. Objavljeno: 25.02.2021. 🕜 09:45 Lokacija: Zagreb

Odlični rezultati i perspektiva u obnovljivcima i digitalizaciji

Grupa Končar u prošloj je godini ostvarila ukupne konsolidirane prihode u iznosu od gotovo 3,2 milijarde kuna, što je za 6,8 posto više nego 2019. godine, dok je neto dobit i više nego udvostručena i iznosi 115,2 milijuna kuna, pokazuje u srijedu objavljeno poslovno izvješće Končara. Po podacima iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, ukupni konsolidirani prihodi grupe Končar u 2020. iznosili 3,19 milijardi kuna i veći su 202,4 milijuna kuna, ili 6,8 posto u odnosu 2019. godinu. 

Manji rashodi

Ukupni rashodi rasli su sporije, za 5,5 posto, na 3,08 milijardi kuna. Dobit prije poreza iznosi 111,2 milijuna kuna i više od dvostruko je veća od ostvarenog u prošloj godini, ističu iz Končara. Po podacima iz izvješća, neto dobit grupe Končar u prošloj je godini iznosila 115,2 milijuna kuna, što je za 63,1 milijun kuna, ili za čak 121,3 posto više nego u 2019. godini. 

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga lani iznosili 2,97 milijardi kuna, što je u odnosu na godinu ranije porast za 5,8 posto. Pritom su na domaćem tržištu ostvareni prihodi u iznosu od 1,12 milijardi kuna, što je pad za 3,1 posto u odnosu na godinu ranije, dok su prihodi od prodaje na inozemnom tržištu porasli za 12,1 posto, na 1,85 milijardi kuna. Ugovoreno je novih poslova na razini 3,7 mlrd. kn. a grupa najveći potencijal vidi u razvoju obnovljivaca, zaštiti od štetnih utjecaja te digitalizaciji.

Suradnja s HEP-om

"Uz dobre financijske rezultate, KONČAR je tijekom 2020. godine realizirao brojne poslove na inozemnom ali i domaćem tržištu. Udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi više od 62 posto od čega dvije trećine u zemlje Europske unije. Upravo to je pokazatelj konkurentnosti proizvoda i rješenja Grupe KONČAR u području energetike i transporta. Na domaćem tržištu realizi-rano je i ugovoreno nekoliko važnih projekata. Puštena je u rad SE Vis, najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj. Iako vrijednosno ugovor nije toliko značajan za Grupu, bitno je napomenuti da je sustav upravljanja i nadzora rada elektrane razvijen i proizveden u KONČARU, a u elektranu je instalirano pet frekvencijskih pretvarača nazivne snage 720 kW, koje je kao jedan od ključnih ele-menata elektrane, u cijelosti razvio i proizveo KONČAR.", komentirao je predsjednik Uprave Gordan Kolak.

TAGOVI