Prvih sto godina vodećeg domaćeg izvoznika

Autor: B.L. Objavljeno: 22.01.2021. 🕜 09:01 Lokacija: Zagreb

Za ovu godinu očekuje se prihod veći od 3 mlrd. kuna

Grupa Končar će 24. siječnja ove godine obillježiti važnu obljetnicu: 100 godina poslovanja. U tom se razdoblju tvrtka nametnula kao jedan od najvećih hrvatskih izvoznika i kao jedna od najdugovječnijih u Hrvatskoj. Vezano uz to, djelatnosti, poslovne rezultate i planove ukratko je predstavio predsjednik Uprave, mr. sc. Gordan Kolak: "Najveći značaj u uspjehu Končara imaju svi zaposlenici koji su svojom stručnošću, znanjem i predanošću doprinijeli da ova kompanija postane ono što danas jest. S ponosom mogu reći da smo u 100 godina poslovanja isporučili svoje proizvode i usluge na gotovo 130 tržišta diljem svijeta. Isporučili smo 400 000 transformatora raznih vrsta, naponskih nivoa i snaga na sve kontinente, izgradili i revitalizirali 375 hidroelektrana, proizveli i revitalizirali 700 generatora te proizveli i isporučili 180 niskopodnih tramvaja i vlakova."

No, to nije sve jer je Končar u 2020. godini, unatoč teškim uvjetima poslovanja uzrokovanim pandemijom koronavirusa uspio zadržati poslovanje na visokoj razini, a prema rezultatima u izvozu tvrtka je među vodećima u Hrvatskoj. Uostalom, prihod od prodaje proizvoda i pružanja usluga za 2020. procjenjuje na gotovo 3 mlrd. kuna, što je za 6% više od prihoda iz prethodne, 2019. godine.

"Godina 2020. za nas je bila prekretnica. Pokazala nam je još jednom koliko znači imati kvalitetan sustav koji djeluje i u trenutcima najveće krize. Upravo zato mi je drago što nakon takve teške i izazovne godine slavimo 100. obljetnicu, s obzirom na to da smo tijekom svih ovih godina pokazali agilnost i prilagodbu promjenama, otpornost te neupitnu predanost zaposlenika“, istaknuo je mr. Kolak.


Veliki uspjesi u 2020. godini

Tijekom 2020. godine Grupa Končar ostvarila je i neke od svojih najvećih uspjeha. Tako je njezina članica Končar - Mjerni transformatori napravila novi iskorak u proizvodnom programu i za kupca u SAD-u isporučila devet transformatora za vlastito napajanje trafostanica naponske razine 525 kV i snage 250 kV A. To su ujedno najveći transformatori koje je tvrtka proizvela i među najvećima tog tipa na svijetu, s obzirom na naponsku razinu i snagu. Kupac je jedna od strateški najvažnijih američkih elektroenergetskih tvrtki.

Isto tako, prošle je godine u pogon puštena najveća hrvatska sunčana elektrana. Riječ je o SE Vis nazivne snage 3,5 MW. Opseg radova Končara obuhvatio je ishođenje svih potrebnih dozvola, izradu projektne dokumentacije i izgradnju postrojenja prema načelu 'ključ u ruke'. To je uključilo isporuku opreme, izvođenje građevinskih i elektromontažnih radova, temeljenja i montaže nosivih konstrukcija, montažu i puštanje u pogon fotonaponskih modula, razvoj, isporuku, montažu te puštanje u rad pretvarača KonSol 720, isporuku i implementaciju SCADA sustava PROZA NET i, konačno, priključak elektrane na susretno postrojenje TS 35/10 kV Vis.
Nije bilo mirovanja ni u području prometa. Tako je Končar - Električna vozila za operatora javnog prijevoza Liepājas Tramvajs iz Liepaje u Latviji dogovorio proizvodnju i isporuku 12 niskopodnih tramvaja. U studenome 2018. godine ugovoreno je šest tramvaja uz mogućnost isporuke dodatnih vozila, a potom je potkraj kolovoza 2020. sklopljen ugovor za još šest tramvaja. Prvi tramvaj isporučen je kupcu potkraj prošle godine, a isporuka posljednjeg iz drugog ugovora planirana je sredinom 2022. Uz to, potpisan je i ugovor o kupoprodaji novih 11 elektromotornih vlakova za gradsko-prigradski prijevoz i 10 elektromotornih vlakova za regionalnih prijevoz za HŽ Putnički prijevoz.

Uz sve te uspjehe u 2020. godini, Končar je tijekom cijelog proteklog stoljeća poslovanja pokazao inovativnost i konkurentnost na tržištu s razvojem i proizvodnjom visokotehnoloških proizvoda za tržišta cijelog svijeta. "Teško je izdvojiti dostignuća koja su obilježila poslovanje Grupe Končar te nam otvorila brojna nova tržišta na kojima danas djelujemo po principu jedinstvenog pristupa svakom kupcu, što nas razlikuje od nekih većih svjetskih kompanija", osvrnuo se na to mr. Kolak.


Ambiciozni planovi za ovu godinu

Grupa Končar namjerava i u budućnosti održati svoje poslovanje na visokoj razini pa plan za 2021. godinu predviđa daljnji rast i poboljšanje operativne učinkovitosti. Tako članice Grupe u ovoj godini planiraju ostvariti poslovne prihode na razini 3,4 mlrd. kuna. Prihodi od prodaje na domaćem tržištu planiraju se u iznosu od 1,4 mlrd. kuna i veći su za 23% u odnosu na procjenu poslovanja 2020. godine. U izvozu je predviđen daljnji rast prihoda, u iznosu od 1,9 mlrd. kuna, a trenutačni udio izvoza u ukupnim prihodima od prodaje iznosi 59%. 

Ukupno planirani iznos novougovorenih poslova u 2021. godini je 3,1 mlrd. kuna s udjelom od 58% na inozemnom tržištu, a zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Latvija, Mađarska, Makedonija i UAE.

"Naši ciljevi su vrlo jasni - rast i razvoj zaposlenika, unaprjeđenje učinkovitosti organizacijske strukture i proizvodnih procesa, povećanje i ostvarivanje prihoda te otvaranje novih tržišta i proširivanje portfelja proizvoda i usluga. Sve to omogućit će daljnji rast i razvoj Grupe, za koju vjerujem da će i dalje zadržati svoju konkurentnost na tržištima diljem svijeta te nastaviti pokazivati da je partner hrvatskim poduzetnicima i gospodarstvu", zaključio je mr. Kolak, a tvrtka objavila koristeći sustav OTS HINA-e.

TAGOVI