ERS razdvaja djelatnosti

Autor: B.L. Objavljeno: 26.01.2021. 🕜 09:56 Lokacija: Trebinje (Bosna i Hercegovina)

Djelatnost javne opskrbe odvaja se od distribucije

Od 1. travnja ove godine će bosanskohercegovačka elektroenergetska tvrtka Elektroprivreda Republike Srpske (ERS) uspostaviti sustav javne opskrbe električnom energijom, odnosno ta će se djelatnost razdvojiti se od djelatnosti distribucije električne energije

Razlog za to razdvajanje djelatnosti su zahtjevi Energetske zajednice i to je ujedno prvi korak na uspostavljanju tržišnih načela za javnu opskrbu, u sklopu ćega će i građani sudjelovati na natječajima i od opskrbljivača dobivati električnu energiju. Istodobno će djelatnost distribucije, za razliku od opskrbe, i dalje ostati regulirana, pod nadzorom energetskog regulatora u Republici Srpskoj (REERS-a).


Najniže cijene električne energije za gospodarstvo

U skladu s time je ERS još 1. rujna prošle godine započela s tržišnom opskrbom, čime su ostvareni novi prihodi. Istodobno, cijene električne energije za gospodarstvo u RS-u i dalje su mnogo niže od tržišnih i zapravo ih ERS subvencionira. Sve je to u skladu s politikom Vlade RS-a koja želi da gospodarstvo na području tog entiteta i dalje ima najpovoljnije cijene električne energije u Jugoistočnoj Europi.

Uvodi se kategorija zaštićenih kupaca

Istodobno, novi Zakon o električnoj energiji koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine obvezuje nadležne u RS-u (Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva energetike i rudarstva i ERS) na izradu Pravilnika o energetski zaštićenom kupcu. 

Prema tom Pravilniku bit će izdvojeni potrošači koji će imati subvencije za potrošenu električnu energiju na mjesečnoj razini (npr. umirovljenici s najmanjim primanjima, osobe koja koriste tuđu njegu i pomoć, višečlane obitelji). Tako će pri izradi popisa energetski zaštićenih kupaca u obzir biti uzeto više kriterija prema kojima će se procjenjivati tko se ubraja u tu skupinu i koje popuste može ostvariti. Na pripremi tih kriterija se ubrzano radi i očekuje se da će energetski zaštićeni kupci popuste moći ostvariti već 1. travnja, objavio je ERS.

TAGOVI