Dimnjačari napravili hodogram sanacije dimnjaka oštećenih potresom

Autor: N.D. Objavljeno: 21.01.2021. 🕜 12:33 Lokacija: Zagreb

Samo na Banovini oko 5.000 kuća treba hitnu sanaciju dimnjaka

Grupacija dimnjačara HGK izradila je detaljan hodogram saniranja dimnjaka u objektima oštećenim potresom te je ponudila terensku, stručnu, savjetodavnu i tehničku pomoć Zagrebu, Sisku, Petrinji, Glini i ostalim pogođenim mjestima. Predstavnici Grupacije su već prije tjedan dana organizirali sastanak s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem na kojem je glavna tema bila upravo sanacija štete od potresa. 

Zaključeno je kako je prvenstveno potrebno napraviti kvalitetan i detaljan uvid u postojeće stanje, a zatim krenuti nabavu i ugradnju opreme. Voditelj Grupacije dimnjačara HGK Dejan Lončarić je savjetovao da se na pogođenom području svima koji trenutno koriste dimnjake podijele detektori ugljičnog monoksida te da se rekonstrukcija oštećenih dimnjaka vrši lakim materijalima. 

Obnova

Rekonstrukciju dimnjaka najbolje je vršiti korištenjem cijevi od nehrđajućeg čelika (inoksa), a završni dio dimnjaka, od tavana do vrha, izvesti od tzv. 'duplostjenih izoliranih dimovodnih sustava'. Ovo rješenje je brže izvedivo te je otpornije na buduće potrese, a ne iziskuje profesionalne zidarske vještine kojih je sve manje na tržištu rada. Ovo predlažemo i zbog sigurnosti korisnika i vlasnika objekta te sigurnijeg rada ložišta. S navedenim rješenjima smanjujemo mogućnost požara i trovanja“, izjavio je Lončarić. 

Gradonačelnik Dumbović se zahvalio na podršci i naglasio da su prioritet „mali“ popravci, odnosno obnova dimnjaka i krovova statički stabilnih kuća kako bi se što prije osposobile za stanovanje. „Procjenjuje se da na području Petrinje postoji oko 5.000 obiteljskih kuća od kojih mnoge trebaju hitnu sanaciju dimnjaka kako bi se ljudima što prije osigurao krov nad glavom. Obnova se mora provesti kvalitetno i što je moguće brže da bi se ljudi što prije vratili kućama“, poručio je Dumbović.

TAGOVI