Rekordne narudžbe vjetroturbina

Autor: B.O. Objavljeno: 21.01.2021. 🕜 09:32 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

U prošloj godini stigle su 104 narudžbe iz 19 zemalja, a najviše iz Ujedinjene Kraljevine

Narudžbe vjetroturbina, kako za kopnene (onshore) tako i za pučinske (offshore) vjetroelektrane, dosegnule su rekordnih 15 GW u 2020. godini, što je više za 74 posto. 

Snaga vjetroturbina za kopnene vjetroelektrane koje su naručile europske zemlje, priopćeno je iz udruge WindEurope, iznosi 8,2 GW. To je više za 13 posto u odnosu na 2019. godinu. 

Narudžbe vjetroturbina za odobalne projekte, pak, bile su za šest puta veće u odnosu na prethodnu godinu, iznosivši 6,4 GW lani. 


Francuska i Njemačka 

WindEurope javlja kako su tijekom 2020. stigle 104 narudžbe iz čak 19 zemalja. 

Ujedinjena Kraljevina je naručila najviše vjetroturbina (4,4 GW). Zatim, slijede Nizozemska (2,4 GW) i Švedska (1,4 GW). 

Valja istaknuti kako je Švedska naručila najviše turbina za kopnene vjetroelektrane, a slijede ju Ujedinjena Kraljevina i Nizozemska. 

Na Ujedinjenu Kraljevinu otpada najviše snage naručenih vjetroturbina za offshore projekte. Na drugom mjestu po snazi naručenih vjetroturbina za pučinske vjetroelektrane nalazi se Nizozemska. 

Francuska i Njemačka također su naručile značajnu količinu vjetroturbina za offshore vjetroelektrane. Međutim, zastoj širenja vjetroenergetskih projekata u obje zemlje doveo je do manjih narudžbi nego u prethodnim godinama.

TAGOVI