Velike promjene trebale bi olakšati ulaganja

Autor: N.D. Objavljeno: 27.04.2021. 🕜 08:54 Lokacija: Zagreb

Hrvatska je šesta u EU po zelenoj energiji, ali cilj je još viši

Ova godina će biti iznimno dinamična za sektor energetike jer nas očekuju velike promjene zakonodavnog okvira, stoga u HGK drže da je ovo iznimna prilika da se olakšaju investicije u obnovljivce. Domaći udjel OIE u ukupnoj potrošnji električne energije u Hrvatskoj je gotovo 50 posto, po čemu se nalazimo na šestom mjestu u EU. Cilj je da do 2030. godine 60 posto električne energije bude obnovljivo. 

U najavi je novi Zakon o OIE i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Zajednica obnovljivih izvora energije HGK tim povodom priprema dokument koji će sadržavati trenutnu problematiku i ograničenja u području OIE, s prijedlogom suvremenih rješenja u skladu s EU. „Tržište se mijenja, na snagu je stupio premijski sustav poticanja, što svakako donosi neke nove izazove i mogućnosti. Iznimno je važno da stvorimo kvalitetan zakonodavni okvir, inače će nam se ponoviti razdoblje u kojemu se nije ulagalo u OIE“, misli Ivo Čović, predsjednik Zajednice OIE Hrvatske.

Zamjenik predsjednika Zajednice za OIE HGK Tonći Panza apostrofirao je važnost suradnje nadležnog Ministarstva s investitorima za koje smatra da moraju biti uključeni u donošenje novih pravila igre. „Trenutno je na javnoj raspravi Nacrt Zakona o tržištu električne energije u kojemu su već sada vidljive prepreke koje je nužno otkloniti. Nadležne institucije moraju poslušati glas struke kako bi se omogućio daljnji razvoj projekata“, kazao je Panza.

TAGOVI